Порошенко випереджає Тимошенко на 4%, Зеленський зміцнив лідерство - американське опитування

19:13, 28.03.2019
Порошенко випереджає Тимошенко на 4%, Зеленський зміцнив лідерство - американське опитування

(Фото REUTERS / Gleb Garanich)

За шоумена Володимира Зеленського на виборах президента України готові віддати голоси 27% з тих, хто планує голосувати. І це з врахуванням респондентів, які ще не визначилися, але уподобання яких вдалося оцінити.

Такі дані оприлюднила міжнародна компанія Greenberg Quinlan Rosner і українська InfoSapiens. Опитування проводили 16-25 березня.

За їхніми даними, нинішній президент Петро Порошенко набирає 19%, лідер партії Батьківщина Юлія Тимошенко - 15%, лідер партії Опозиційна платформа - За життя Юрій Бойко - 11%, лідер Громадянської платформи Анатолій Гриценко - 10%, лідер Радикальної партії Олег Ляшко - 4%. Рівень підтримки решти кандидатів - менше 4%. 


 

Якщо порівнювати з даними аналогічного опитування, проведеного 23 лютого - 4 березня, то Зеленський збільшив відрив від Порошенка. Рейтинг шоумена виріс на 3 процентних пункти, а президента, навпаки, знизився на 1 процентний пункт. Рейтинг Тимошенко зріс на 2 процентних пункти.

Статистична похибка вибірки становить: +/- 4% для результатів серед респондентів, які збираються голосувати.

Польовий етап дослідження (інтерв'ю з репрезентативною вибіркою з тисяча сімдесят п'ять респондентів) провела компанія InfoSapiens, а GQR провела обробку та аналіз даних відповідно до своєї методології.

Для обробки даних опитування GQR застосувала власну методологію визначення частки респондентів, які збираються голосувати, і аналізу їх виборчих переваг. Частиною цієї методології є визначення ймовірних виборчих переваг людей, які ще не визначилися зі своїм вибором, але збираються голосувати.

Greenberg Quinlan Rosner (GQR) - міжнародна компанія з головним офісом у Вашингтоні, що займається дослідженнями громадської думки і стратегічним консультуванням у виборчих кампаніях. Компанія працювала на виборах в майже 100 країнах. У нашому регіоні, серед іншого, вона консультувала уряд Мікулаша Дзурінди в Словаччині, президента Грузії Міхеїла Саакашвілі і його партію на їх переможних виборах 2008 і 2010 роках, а також партію Віктора Ющенка Наша Україна на парламентських виборах 2007 року.

Чергові вибори президента України відбудуться 31 березня 2018 року.