ЄС ввів санкції проти восьми росіян через напад на українські кораблі

10:13, 15.03.2019
ЄС ввів санкції проти восьми росіян через напад на українські кораблі

Євросоюз ввів санкції відносно восьми громадян Росії, причетних до нападу і захоплення українських кораблів та моряків поблизу Керчі в окупованому Криму.

 

Про це повідомляє ЗІК із посиланням на російські ЗМІ та офіційний журнал ЄС.

 

Санкції ввели проти очільника прикордонного управління так званого ФСБ Криму та Севастополя Сергія Станкевича, командувача військами Південного воєнного округу, генерала-полковника Олександра Дворнікова.

 

Також проти командира малого протичовного корабля "Суздалец" Сергія Щербакова, начальника служби пункту управління так званого ФСБ по Криму та Севастополю Сергія Ромашкіна, начальника служби пунтку управління ФСБ в Керчі Олексія Шахотіна, заступника управління Андрія Шеіна, командира корабля "Дон" прикордонної служби РФ Олексія Саляєва та командира корабля "Изумруд" Андрія Шицпицина.

 

Нагадаємо, 11 березня ЗМІ оприлюднили прізвища восьми громадян Росії, проти яких ЄС введе індивідуальні санкції у зв’язку з керченською агресією. 

 

Як повідомляла УМ, 23-25 листопада минулого року  корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база.

 

Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано російську сторону відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

 

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

 

Приблизно о 8:30 ранку 25 листопада ПСКР “Дон” двічі таранив буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Унаслідок навалу інший російський прикордонний корабель, “Ізумруд”, отримав пробоїну й почав боротися за живучість. Було пошкоджено також “Дон”.

 

Надалі вісім суден РФ тримали український ордер у Керченській протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї та спецназу.

 

Близько 20-ї години, коли конвой уже повертався до Одеси, у нейтральних водах росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили моряків у полон. Вогонь вівся зокрема з артустановок і ракетами з вертольотів.

 

За інформацією ВМСУ, шість українських моряків отримали поранення, з них двоє – важкі.

 

Росія визнала факт нападу на українські кораблі, які нібито “порушили державний кордон РФ” та “здійснювали небезпечні маневри”. Це перший факт офіційного визнання військової агресії Росії проти України з початку війни 2014 року.

 

Окупанти в Криму заарештували всіх полонених моряків, захоплених в Азовському морі 25 листопада. При цьому ФСБ показала, як полонені моряки відповідають на допит - з синцями та читаючи з листочка.

 

24 українських моряків, захоплених Росією, в ООН визнали військовополоненими.