Луценко: ФСБ Росії перекрила всі схеми постачань деталей в Україну

17:27, 13.03.2019
Луценко: ФСБ Росії перекрила всі схеми постачань деталей в Україну

Російська Федеральна служба безпеки тиждень тому перекрила всі відомі українській стороні схеми постачання комплектуючих до оборонно-промислового комплексу.

 

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко на засіданні тимчасової слідчої комісії щодо розкрадань в оборонному комплексі 13 березня, повідомляє УП.

 

"ФСБ минулого тижня перекрила всі, принаймні, відомі нам схеми перевозок", - сказав Юрій Луценко.

 

За його словами, всі новітні українські ракети середнього радіусу дальності виготовили за рахунок того, що Укроборонпром закупив у подібній схемі частину необхідних деталей.

 

Він додав, що не знає іншого шляху Оборонпрому, адже йдеться про унікальні вузли і деталі налагодити виробництво яких, навіть в радянському союзі, доводилося десятки років.

 

Юрій Луценко розповів, що слідство дізналося про схему розкрадань, яку налагодив Ігор Гладковський, Віталій Жуков та Андрій Рогоза, коли Рогозу піймали на шахрайстві на майже 20 мільйонів гривень.

 

Зокрема, у нього вилучили телефон, де й знаходилася інформація про розкрадання та торгівлю контрабандою. 

 

 

Крім того, Юрій Луценко повідомив, що у Єдиному реєстрі досудових розслідувань нині є 480 кримінальних правопорушень, що стосуються державного концерну Укроборонпром.

 


"Це не значить, що вони винні, тобто підприємства, що мають контакти з Укроборонпромом, розслідуються на предмет ймовірних правопорушень", — вказав Юрій Луценко.

 

"При цьому встановлено збитків на 350 мільйонів гривень", — сказав він, додаючи, що це попередні дані, які треба довести слідчим шляхом.

 

За всіма справами військова прокуратура оголосила підозри 112 людям, вказав генпрокурор. До суду передали 111 проваджень.

 

"І ми маємо 77 осіб засуджених вироком суду", — додав Юрій Луценко.

 

Як відомо, 25 лютого, журналісти проекту Bihus.info заявили, що син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито був учасником схем з розкрадання в оборонному комплексі.
 
 
Перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський звернувся до правоохоронців із заявою про перевірку розслідування Bihus.Info та попросив тимчасово призупинити його повноваження першого заступника секретаря РНБО.
 
 
У Державному концерні "Укроборонпром" заявили, що вважають некоректним оцінювати розслідування журналістів про корупційні схеми за участі оточення президента Петра Порошенка. При цьому там підтвердили, що купують деталі у Росії. Концерн також усунув з посад двох директорів оборонних підприємств.
 
 
Через заяву журналістів проекту Bihus.info активісти Нацкорпусу пікетували будинок Олега Гладковського.
 
 
У свою чергу генпрокурор Юрій Луценко заявив, що частину деталей для військової техніки Україна дійсно отримує контрабандою з Росії.
 
 
4 березня президент України Петро Порошенко підписав указ про звільнення Олега Гладковського з посади першого заступника секратаря Ради національної безпеки і оборони України.
 
 
Петро Порошенко також заявив, що РНБО ініціює міжнародний аудит і комплексну ревізію всіх контрактів державного концерну "Укроборонпром".