Переможцями конкурсу до Верховного суду стали 16 «недоброчесних» суддів — ГРД

09:12, 07.03.2019
Переможцями конкурсу до Верховного суду стали 16 «недоброчесних» суддів — ГРД

Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила фінальний рейтинг претендентів на 78 вакантних посад у касаційних судах у складі Верховного.

 

У переліку переможців конкурсу опинились 16 "недоброчесних" суддів, заявляють в Громадській раді доброчесності (ГРД).

 


Ці 16 суддів є фігурантами так званого списку "31 недоброчесний".

 

Так, до Касаційного суду в складі Верховного проходять 7 фігурантів списку: Наталя Волковицька, Ольга Кролевець, Тетяна Малашенкова, Ігор Бенедисюк, Валерій Картере, Надія Губенко, а також Сергій Могила, який є племінником екс-депутата, голови ЦВК під час президентських виборів 2004 року Сергія Ківалова.

 

Ще п’ять перемогли в конкурсі до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного: Олена Губська, Сергій Уханенко; Семена Стеценко, Ігор Дашутін і Лариса Тацій.

 

Також двоє суддів із негативним висновком ГРД проходять до Касаційного кримінального суду у складі Верховного: Сергій Єремейчук і Світлана Вус.

 

Останні двоє потрапляють до Касаційного цивільного суду у складі Верховного: Василь Яремко та Максим Тітов.

 

"Вирішальне слово щодо визначених ВККС переможців має незабаром сказати Вища рада правосуддя, яка може відмовити у призначенні кандидатів. Однак, звертаємо увагу, що як ми і прогнозували, серед фіналістів опинились одразу четверо представників Ради правосуддя на чолі з головою ВРП - Ігорем Бенедисюком", — заявили в ГРД.

 

Також там нагадали, що 2017 року верховними суддями всупереч висновкам Громадської ради доброчесності були призначені 29 кандидатів. "Якщо цього разу застереження ГРД знову проігнорують, недоброчесних у Верховному Суді побільшає до 45. Така ситуація підриває довіру до судової влади й судової реформи в цілому", - наголосишує Громадська рада доброчесності. 

 

Як повідомляла УМ, щодо можливих перможців конкурсу заявила посол США в Україні Марі Йованович. За її словами, Вища кваліфікаційна комісія вже готова схвалити 31 кандидата з сумнівною репутацією, просунувши їх ще на крок ближче до зайняття посад суддів Верховного суду. Це може призвести до такого Верховного суду, в якому 30 відсотків суддів матимуть глибоку недосконалу професійну етику, яка не годиться для найвищого суду в країні.