Через 30 років Україна змушена буде імпортувати питну воду

16:46, 03.03.2019
Через 30 років Україна змушена буде імпортувати питну воду

Головною проблемою зневоднення України екологи називають забруднення Дніпра

Через 30 років Україна ризикує потрапити у водну залежність від інших держав. Такими прогнозами днями поділилися експерти ГО "Чистий Дніпро", інформує Ukr.Media.

Фахівці помітили, що на території нашої держави зараз відновлюється тільки чверть від необхідних запасів води. А Україна вже належить до країн з найнижчим рівнем забезпеченості населення водою: 1 тис. кубічних метрів на людину в рік.

За стандартами ЮНЕСКО, країну відносять до категорії «маловодозабезпечених», як тільки показник знижується до 1,7 тис. кубічних метрів/люд.

Ключовою проблемою України називають забруднення головною водної артерії - Дніпра. У 2017 році українці скинули в нього близько 2 кубічних кілометрів стоків. Майже половина - не досить очищені, або зовсім не відфільтровані, - кажуть експерти "Чистого Дніпра".

Через це річка цвіте та заростає водоростями. Яскравий приклад - київське водосховище. Тільки за останній рік його площа скоротилася більш ніж на 10,7%.

Якщо нічого не робити, то вже за два десятки років степ впритул підійде до Києва, а рівень води в Дніпрі знизиться вдвічі, - поперджають фахівці. Тож, якщо не вжити необхідних екологічних заходів зараз, то за кілька десятків років Україна може потрапити у жорстку водну залежність від сусідів.

На зневоднення Дніпра впливає і хаотична забудова передмістя Києва - Ірпеня. Як повідомляли місцеві активісти, тамтешня влада зумисно знизила рівень води в річці Ірпінка (це правий приток Дніпра), аби забудовники могли звести у поймі черговий блок багатоповерхових будинків.