Питання закрите: Варфоломій відмовився від всеправославного обговорення автокефалії ПЦУ

07:35, 02.03.2019
Питання закрите: Варфоломій відмовився від всеправославного обговорення автокефалії ПЦУ


Константинопольський патріархат не буде виносити на всеправославний рівень питання автокефалії Православної церкви України на догоду Росії.

Це випливає з відповіді Вселенського патріарха Варфоломія на лист патріарха Антіохійського Іоанна Х, який очолює церкву в Сирії, повідомляє видання Сerkvarium.

Як повідомляється, лист патріарха Варфоломія до Антіохійського патріарха Іоанна опубліковано на сайті РПЦ. У ньому патріарх нагадує, що Антіохійська церква разом із Російською, Болгарською і Грузинською проігнорувала Всеправославний собор на Криті в 2016 році. І тепер жодна з них не має морального права вимагати всеправославних обговорень.

"Після того, як чотири Православних Церкви, з церковної і богословської точки зору без причини, відмовилися бути присутніми у справі Вселенського Священного Собору, чому немає виправдань, і Ваша давня Церква була однією з них, Вселенський Патріархат має серйозні підстави утриматися від таких зборів на загальноправославному рівні, які будуть марними, оскільки призведуть до згоди тільки у тому, що учасники будуть незгодні один з одним", - йдеться у відповіді владики Варфоломія.

Він також додав, що його дії щодо подолання розколу в Україні були обумовлені пастирською необхідністю і не привели до особистої вигоди або задоволення інших інтересів, крім інтересів українського народу.

"Велика Свята Церква Христова, дивлячись у любові та самопожертві, без свого інтересу або тиску, з однією метою єдності українського народу і припинення поділу і розколу у зборах мільйонів віруючих, до обіймів канонічної Церкви після того, коли вони були поза нею несправедливо, слідуючи церковної традиції і канонам, нагородила автокефалією Церкву України тим же способом, як отримали внутрішню адміністрацію всі інші новостворені Автокефальні Церкви, які затверджені тим же методом без Православного Собору або загального обговорення з братніми Автокефальними Церквами, визнані в їхньому становищі усіма Церквами, і імена їхніх нових Предстоятелів додані до диптиху", - підкреслив владика.

Як повідомляля УМ, Православна церква України була створена 15 грудня на об'єднавчому соборі в Києві. Її очолив митрополит Епіфаній.

5 січня в Стамбулі Патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію ПЦУ, а наступного дня вручив його сувій Епіфанію.

Однак інші Автокефальні Церкви, які знаходяться у сфері впливу Москви: Польська та Чеська - закликали обговорити українське питання на Всеправославному рівні.