З’явилось рішення КС щодо скасування статті про незаконне збагачення

20:01, 27.02.2019
З’явилось рішення КС щодо скасування статті про незаконне збагачення

Конституційний суд опублікував рішення КСУ щодо скасування статті 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.

 

Про це йдеться в тексті решення, оприлюдненому на сайті КСУ.

 

"Цим рішенням Суд визнав такою, що не відповідає Конституції України (є неконституційною), статтю 368-2 Кодексу. У своєму рішенні Конституційний суд підкреслив, що протидія корупції має здійснюватися виключно правовими засобами з дотриманням конституційних принципів та приписів законодавства, ухваленого відповідно до Конституції України", – йдеться у повідомленні. 

 

За приписами статей 62, 63 Конституції України законодавче формулювання складу такого злочину, як незаконне збагачення, не може: покладати на особу обов’язок підтверджувати доказами законність підстав набуття нею у власність активів, тобто доводити свою невинуватість; надавати стороні обвинувачення право вимагати від особи підтвердження доказами законності підстав набуття нею у власність активів; уможливлювати притягнення особи до кримінальної відповідальності лише на підставі відсутності підтвердження доказами законності підстав набуття нею у власність активів.

 

У Конституційному Суді наголошують, на неприпустимості притягнення особи до відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів мають застосовуватися рівною мірою до всіх осіб. Конституція України не допускає звуження чи скасування вказаних гарантій стосовно окремих категорій осіб.

 

У КСУ кажуть, що дійщи висновку, що стаття про незаконне збагачення не відповідає вимогам чіткості, точності й однозначності. Згідно з повідомленням, відповідна стаття втрачає чинність з дня ухвалення КСУ рішення. Воно, у свою чергу, є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржене.

 

Як повідомляла УМ, Президент України Петро Порошенко має намір внести до парламенту законопроект про покарання чиновників за незаконне збагачення.

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає, що стаття про незаконне збагачення чиновників, скасована Конституційним судом, не була дієвою на практиці.
 


"Рішення КСУ не є великою несподіванкою. Спеціалісти в галузі права знають, що наш фантастичний Комітет з антикорупційної діяльності Верховної Ради підготував текст закону, який не відповідає практиці юридичного застосування", - сказав генпрокурор.

 

Як повідомляла "УМ", 26 лютого Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, що передбачає притягнення особи до відповідальності за незаконне збагачення. Відтепер усі кримінальні справи, порушені правоохоронцями за фактом незаконного збагачення, мають бути закриті.
 

 

Пізніше стало відомо, що 59 народних депутатів України звернулися до Конституційного суду, щоб скасувати статтю про незаконне збагачення.