46 підозрюваних у вбивствах на Майдані втекли до Росії - Юрій Луценко

14:00, 20.02.2019
46 підозрюваних у вбивствах на Майдані втекли до Росії - Юрій Луценко

За словами Юрія Луценка, Генпрокуратура "фактично завершила" слідство щодо тих, хто віддав злочинні накази проти Майдану (фото: Еспресо-TV)

Слідство встановило 66 виконавців, які підозрюються у вбивствах активістів на Майдані, з них 46 втекли в Росії, решта - під вартою.
 
Про це 20 лютого, у 5-ту річницю загибелі Небесної сотні, повідомив у Facebook генеральний прокурор Юрій Луценко.
 
"Комісія експертів і залучених фахівців на підставі 988 томів матеріалів слідства прийняла висновок, що загибель та поранення учасників мирних зібрань на Майдані знаходиться в прямому причинному заязку з рішеннями і діями екс-президента Януковича, екс-голови СБУ Якименка та його підлеглих Тоцького, Ганжі, Потієвського, Щеголєва, екс-міністра внутрішніх справ Захарченка та його підлеглих Шуляка, Конопляника, Миколенка, міністра оборони Лебедєва, екс-начальника Генштабу Замани", - написав він.
 

За його словами, Генпрокуратура в 2019 році "фактично завершила" слідство щодо тих, хто віддав злочинні накази, що призвели до вбивств і поранень на Майдані.
 
"Як генпрокурор гарантую, що ця найважливіша справа сучасної України піде на ознайомлення захисту і до суду відразу після рішення Верховної Ради про продовження процедури заочного засудження", - пообіцяв Юрій Луценко.
 
Нагадаємо, раніше голова управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк повідомив, що 36 осіб, яким повідомили про підозру в скоєнні злочинів на Майдані в 2014 році, продовжують працювати у правоохоронних органах, при цьому 10 з них - на керівних посадах. Водночас Сергій Горбатюк звинуватив владу в недостатній підтримці слідства у справах Майдану.
 
8 грудня 2018 року генеральний прокурор України Юрій Луценко відзвітував про завершення експертизи щодо наказів розстрілювати Майдан, проте пізніше керівник управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк спростував цю заяву.
 
Раніше учасники Євромайдану вимагали вибачень від генпрокурора Юрія Луценка, який відніс до Небесної сотні застрелених на Майдані правоохоронців. "Серед Небесної сотні є й 18 загиблих міліціонерів. І ті, й ті - жертви", - сказав він на засіданні комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Пізніше Юрій Луценко вибачився перед тими, кого образили його слова. "Хочу сказати, що, напевно, я одне слово неправильно висловив. Йдеться про те, що крім загиблих з Небесної сотні, я прямо скажу - наших, майданівців, загинули також близько 20 міліціонерів", - сказав він.