Папа Римський остаточно позбавив сану архієпископа Вашингтона через секс-скандал з домаганням

14:25, 16.02.2019
Папа Римський остаточно позбавив сану архієпископа Вашингтона через секс-скандал з домаганням

(Reuters)

Папа Римський Франциск схвалив рішення про лаїцизацію колишнього кардинала і архієпископа Вашингтона Теодора МакКарріка, якого звинувачують в сексуальному домаганні та насильстві стосовно неповнолітнього.

 

Про це повідомляє Громадське.


Це означає що МакКарріку заборонили посилатися на себе як на священика публічно чи приватно. Після лаїцизації він позбавлений всіх прав і привілеїв священнослужителя, включаючи, теоретично, право на отримання фінансової підтримки від Церкви.

 

Історія МакКаріка була першим за понад 100 років випадком, коли член колегії кардиналів Ватикану покинув її добровільно.

 

У 2018 році 88-річного МакКарріка публічно звинуватили в сексуальному насильстві.  

 

Звинувачення були вперше оприлюднені в червні 2018 року, коли Нью-Йоркська архієпархія повідомила, що вона отримала "достовірне" твердження, що МакКаррік був причетний до сексуального насильства у 1970-х роках, коли виконував обов’язки нью-йоркського священика.

 

Серед обвинувачувачів МакКарріка ключовим є Джеймс Грейн, який 27 грудня 2018 року в Нью-Йорку дав свідчення перед офіційними представниками архієпархії. Грейн свідчив, що МакКаррік, будучи другом сім’ї, домагався його протягом кількох років, починаючи з 11 років. Він також стверджував, що МакКаррік вчинив деякі зловживання під час таїнства сповіді. Крім Грейна МакКарріка обвинуватили ще низка жертв.

 

Як почесний архієпископ Вашингтона МакКаррік займав важливе місце в американській церкві. Він також був провідним учасником розробки Хартії Далласа 2002 року та основних норм, які встановили процедури для розгляду скарг про сексуальне насильство щодо священиків.

 

Як повідомляла УМ, Папа Римський Франциск під час візиту до Ірландії заявив, що церква зазнала поразки в боротьбі з педофілією серед священиків.


Глава католицької церкви заявив, що сексуальні злочини священнослужителів проти дітей є джерелом болю і сорому для всього католицького співтовариства.