Голова наглядової ради Суспільного не коментує звільнення Аласанії без протоколу

17:20, 06.02.2019
Голова наглядової ради Суспільного не коментує звільнення Аласанії без протоколу

Тетяна Лебедєва закликає не допустити інституційної кризи Суспільного (фото Олексій Чумаченко)

Голова Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Тетяна Лебедєва заявила, що не коментуватиме останнє засідання, поки не буде оприлюднено підписаний протокол, згідно з яким достроково був відсторонений голова Суспільного Зураб Аласанія. 

 

"Чому не можна коментувати? Тому, що лише підписаний протокол є документом, що підтверджує і дає точні формулювання. А коментувати по пам’яті - хибний шлях, що може призвести до викривлення фактів. Скільки часу це потребує? За нашим затвердженим положенням на це відводиться п’ять днів. Засідання тривало майже чотири години. Обсяг інформації, яку треба розшифрувати, - величезний. Потім мають прочитати всі, хто брав участь, підтвердити свої тексти та голосування. І лише потім протокол підписують і він стає офіційним документом", - заявила Тетяна Лебедєва "Детектор Медіа".

 

Вона зазначила, що досі жодне рішення і жодний документ не були оскаржені. Водночас Тетяна Лебедєва заявила про ознаки наближення серйозної системно кризи.

 

"Бачу часом дуже агресивну реакцію на те, що відбулося, навіть hate speech на адресу НР. Бачу вже поділ на "табори" - при тому, що всі ми покликані робити одну справу – якісну реформу Суспільного", - наголосила голова Наглядової ради. 

 

"Кожен член НР - поважна самодостатня людина, яка має свій мандат та керується своїми переконаннями. Я лише модерую обговорення, я не маю важелів упливу на жодного з них. І це правильно, бо в цьому суть наглядової ради будь-якого СМ: мають бути представлені всі точки зору. Відкликання членів НР ніяк не передбачено законом, як і в більшості суспільних мовників інших країн. Це вважається тиском. На початку каденції ми відчули на собі таку спробу, коли результат голосування одного з членів не задовольняв тих, хто його делегував. Але це було визнано незаконним", - заявила вона. 

 

За її словами, як тільки з’явиться протокол, його слід юридично проаналізувати на предмет дотримання процедури. Вона також не виключила можливість оскарження рішення в суді або ж переголосування. Головне, за її словами, - "не допустити інституційної кризи, зберегти здобутки й темп реформи, принципи редакційної і програмної політики, не дати зникнути з ефіру жодній програмі".

 

Як повідомляла "УМ", Зураб Аласанія був достроково відсторонений з посади голови правління Суспільного мовлення. Таке рішення прийняла Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України.
 
Згодом з'явилася інформація, що Наглядова рада звинувачує Зураба Аласанію в тому, що він не показав хресну ходу за єдину помісну церкву, засідання Генасамблеї ООН та один з економічних форумів, де був присутній президент. Разом з тим, профспілка НСТУ заявила про факти зловживань з боку Зураба Аласанії, а поліція розслідує 6 справ щодо господарської діяльності НСТУ.
 
Сам Зураб Аласанія очікує, що Наглядова рада переголосує питання щодо його відставки у відкритому режимі.