Журналісти б’ють на сполох через можливу втрату Межигір’я внаслідок непрозорих конкурсів (оновлено)

11:01, 25.01.2019
Журналісти б’ють на сполох через можливу втрату Межигір’я внаслідок непрозорих конкурсів (оновлено)

Компанія, яка може отримати можливість управління Межигір’ям, викликає сумніви у журналістів

Журналісти проекту "ЯнуковичЛікс" висловлюють застереження щодо результатів конкурсу на управління "Межигір’ям", який має відбутися 25 січня.

Про це йдеться у відкритому листі на Facebook-сторінці Слідство.Інфо.

"Ми змушені з сумом констатувати, що конкурс на обрання керуючого таким важливим об'єктом виявився непрозорим і прихованим від громадськості", - зазначають журналісти.

Вони пояснюють обставини, які склалися на час проведення конкурсу:

"Торік слідчі Генпрокуратури передали Межигір'я АРМА для пошуку керуючого для колишньої резиденції Віктора Януковича, яка після його втечі стала національним парком та музеєм корупції, де щорічно бувають мільйони українців та іноземців.

Ми, незалежні журналісти-розслідувачі, які, зокрема, працювали з документами втікача у Межигір'ї в рамках проекту ЯнуковичЛікс, останні п’ять років стежили за долею резиденції та парку. Ми сподівались, що влада дасть раду цьому надважливому об’єкту, націоналізація якого стала одним з перших кроків парламенту після Революції гідності.

Під час зустрічі 11 червня 2018 року з журналістами та активістами, які управляли Межигір’ям майже з моменту втечі охорони Януковича, Віталій Різник, один з керівників АРМА, обіцяв, що процес вибору нового розпорядника буде прозорим та з урахуванням думки громадськості.

На жаль, так не сталося. Днями стало відомо, що претендентів на керування було всього двоє: громадська організація, яка останні п'ять років управляє Межигір'ям, а також комерційна компанія, деталі якої АРМА досі тримає в секреті. Наскільки нам відомо, жоден представник громадськості не мав можливості оцінити якість пропозицій учасників - попри те, що саме завдяки зусиллям громадськості парк та резиденції не були по-варварськи розграбовані.

Не зрозуміло, які плани з управління були запропоновані конкурсантами АРМА і які конкурентні переваги мав переможець. Ми не знаємо, чи залишиться резиденція, яку називають музеєм корупції, відкритою для кожного. Також є питання, яку відповідальність за зберігання цінностей Межигір'я, частина майна якого під арештом, нестиме керуючий.

Сьогодні група журналістів-розслідувачів мала кількагодинну розмову з очільником АРМА Антоном Янчуком, але відповіді на ці питання не отримала.

Непрозорий конкурс, відсутність інформації щодо планів розвитку Межигір’я та потенційну керуючу компанію викликає величезну недовіру до АРМА - органу, який має якнайефективніше розпоряджатися державною власністю", - зазначають журналісти.

Вони пропонують такі кроки для вирішення ситуації:
-відкласти оголошення результатів конкурсу;
- організувати відкриті співбесіди учасників конкурсу;
- забезпечити публічне обговорення планів розвитку Межигір’я;
- нарешті організувати та забезпечити прозорий процес інвентаризації з відкритою для широкої громадськості та ЗМІ можливістю долучитись до цього процесу або контролю над ним;
- за потреби розширити строки проведення конкурсу задля того, щоб національний музей корупції залишався відкритим для будь-кого та повчальним прикладом для корупціонерів - колишніх, теперішніх та майбутніх.

Звернення підписали: Анна Бабінець (“Слідство.Інфо”), Наталія Седлецька, (“Схеми”), Денис Бігус (“Bihus Info”), Дарина Шевченко (“Слідство.Інфо”), Катерина Каплюк (“Схеми”), Максим Опанасенко (БЖР “Свідомо”), Марія Землянська (БЖР “Свідомо”), Олександр Акименко, Катя Горчинська, Влад Лавров (OCCRP), Олег Хоменок (GIJN).

ОНОВЛЕНО: конкурсний відбір керуючої компанії триватиме до 28 лютого.

Нагадаємо, 24 січня в Києві побили журналістів, які знімали сюжет про незаконний видобуток піску