У Венесуелі лідер опозиції оголосив себе тимчасовим президентом: як відреагував світ

09:33, 24.01.2019
У Венесуелі лідер опозиції оголосив себе тимчасовим президентом: як відреагував світ

35-річний лідер опозиції Хуан Гуайдо хоче припинити диктатуру Ніколаса Мадуро

Очільник парламету Венесуели Хуан Гуайдо оголосив, що президент Венесуели Ніколас Мадуро не має права керувати країною, бо вибори, які відбулися 10 січня, були недемократичні, а тому нелегітимні.

У зв’яку з тим, що вибори у Венесуелі не визнали у США, сусідніх із Венесуелою та інших країнах, Хуан Гуайдо заявив, що Ніколас Мадуро не має право очолювати країну, тому він тимчасово стає президентом.

Хуана Гуайдо підтримали в США та сусідніх латиноамериканських країнах. Відсторонення Ніколаса Мадуро підтримали у Євросоюзі та Канаді. Україна про свою позицію не заявляла.

Водночас Росія висловила підтримку Ніколасу Мадуро, називаючи його легітимним президентом. На підтримку Ніколаса Мадуро також виступили у Мексиці та Туреччині.

Спроба змінити владу у Каракасі супроводжувалася масовими демонстраціями.

Провладне телебачення показує тисячі людей, які нібито вийшли на підтримку Ніколаса Мадуро. Водночас незалежні медіа повідомляють, що у місті в різних місцях відбуваються демонстраці противників Ніколаса Мадуро.

Нагадаємо, у Венесуелі вирує глибока економічна криза. За 2018 рік інфляція становила 1,7 мільйона відсотків, населення тікає з країни під загрозою голоду. Країну 14 років очолював диктатор Уго Чавес, якого змінив Ніколас Мадуро.

Як повідомляла "УМ", під час параду в Каракасі Ніколаса Мадуро намагалися вбити із безпілотника.