Православна церква України з часом буде визнана патріархатом - Філарет

09:33, 07.01.2019
Православна церква України з часом буде визнана патріархатом - Філарет

Українську церкву з часом константинопольський Вселенський патріарх визнає і патріархатом, сподівається Філарет (Українське фото)

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет вірить, що Українську церкву з часом визнають патріархатом і розколу в світовому православ’ї не буде.
 
Таке переконання він висловив в інтерв’ю телеканалу "Прямий", передає "Укрінформ".
 
"Поки що нас визнали як митрополію, і ми з цим згідні. Хоч ми 25 років були патріархатом, але зараз погодились на те, що ми митрополія, але митрополія для всього православ’я. Ми маємо претензію на патріархат тому, що ми велика церква. Ми маємо надію, що Українську церкву з часом константинопольський Вселенський патріарх визнає і патріархатом. Це майбутнє, але це буде", - сказав Філарет.
 
За його словами, з отриманням Томосу про автокефалію Української церкви значна, більша частина православних церков увійде в спілкування з нею.
 
"Частина помісних церков, а також російська церква, антіохійська церква та деякі інші не ввійдуть у спілкування з українською церквою, але це тимчасово. Поступово всі ввійдуть в молитовне єднання і з Вселенським патріархом, і з українською церквою. У тому числі і російська, тому що іншого шляху нема. Раз ми православні, то повинні триматись єдності", - підкреслив патріарх.
 
Він зазначив, що той, хто не тримається єдності, може опинитися в розколі.
 
"Може трапитись, що російська церква, яка звинувачувала нас в розколі, сама може опинитися на деякий час в розколі... Але ж вона не буде вже великою, бо українська церква від неї відокремиться. Вона вже відокремилась, і тому вже російська церква не така велика, якою вона була. А раз вона не велика, то вона і впливу не буде мати, змушена буде під тиском і єпископів, і віруючих, і духовенства шукати єдності з усім православ’ям", - сказав Філарет.
 
Нагадаємо, напередодні, 6 січня Вселенський патріарх Варфоломій вручив Томос про автокефалію очільнику канонічної Православної церкви в Україні митрополиту Епіфанію під час літургії у соборі святого Георгія в Стамбулі.