Юлія Тимошенко саботувала автокефалію у 2007 році - Ющенко

18:17, 05.01.2019
Юлія Тимошенко саботувала автокефалію у 2007 році - Ющенко

Юлія Тимошенко і Теофіл ІІІ у 2009 році в Єрусалимі

Екс-президент України Віктор Ющенко розповів про негативний вплив Юлії Тимошенко на процес отримання Томосу про автокефалію української церкви.

Про це він заявив в коментарі телеканалу «Прямий».

- Коли Ви спілкувалися із патріархом Єрусалимським, то один з ключових політиків, який зараз досі грає одну з головних ролей, завадив зробити деякі кроки для того, щоб тих перемовин не відбулося, - запитала журналістка.

- В моєму житті, якщо ми говоримо про церковну стезю, це була одна із принизливих розмов. Тому що Патріарх мені декілька разів хотів нагадати, що, "пане президенте, це у вас питання політичне - створення української помісної церкви".

Віктор Ющенко підтвердив, що Юля Тимошенко уже мала розмову із Єрусалимським патріархом перед тим, як із ним зустрівся екс-президент. Юлія Тимошенко нібито переконала патріарха єрусалимського Теофіла ІІІ не квапитися із наданням Томосу для України.

- Цю установку піднесли як політичну. Я апелював до того, що "Ваше святосте, подивіться отам на вулиці 12 млн, оті 12 млн благають, вимагають відповідно до православних канонів мати свою національну церкву. Чому я як пересічний громадянин, як вірний своїй церкві, не можу мати це благо?, - додав Віктор Ющенко.

Як повідомляла "УМ", Віктор Ющенко натякнув на те, що Юлія Тимошенко саботувала надання Томосу для України під час перемовин із патріархом Єрусалимським.

Томос про автокефалію для Православної церкви в Україні Вселенський патріарх підписав 5 січня у Стамбулі. 6 січня цю грамоту вручать очільнику ПЦУ митрополиту Епіфанію.

Українські священики заспівали колядку "Нова радість стала" після підписання Томосу.