Кирило погрожує Варфоломію «страшним судом» за Томос Україні

14:06, 31.12.2018
Кирило погрожує Варфоломію «страшним судом» за Томос Україні

Глава РПЦ Кирило вважає, що може погрожувати Вселенському патріарху Варфоломію (фото: AP)

Глава РПЦ патріарх Кирило закликав вселенського патріарха Варфоломія відмовити новій українській церкві в автокефалії, за що пообіцяв благословення від УПЦ МП, інакше - Страшний суд.
 
Про це йдеться в його посланні Варфоломію, повідомляє сайт РПЦ.
 
"Відступіться зараз від спілкування з розкольниками, відмовтеся від участі в політичній авантюрі їхньої легалізації. І тоді справжня Православна церква України на чолі з блаженнішим митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм благословить Вас, а історія збереже пам'ять про Вас в числі тих святителів Константинопольського Престолу, хто в найважчих політичних умовах зумів не упустити гідність Церкви та зберегти її єдність", - просить патріарх Кирило.
 
"Ще не пізно зупинитися", - наголосив він.
 
Якщо ж Варфоломій відмовиться виконувати його прохання, Кирило пригрозив наступним:
 
"Ви назавжди втратите можливість слугувати єднанню святих Божих Церков, перестанете бути Першим в православному світі, що налічує сотні мільйонів віруючих, а завдані Вами страждання православним українцям підуть за Вами на Страшний суд неупередженого Господа нашого і будуть свідчити перед Ним проти Вас".
 
Зауважимо, раніше Вселенський патріарх Варфоломій жартом відповів на звинувачення РПЦ про хабаря за надання Україні Томосу про автокефалію.
 
Як відомо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві.
 
У Москві стурбувалися тим, що в Україні буде незалежна від Росії канонічна церква, тому РПЦ розірвала відносини з Вселенським партіархатом. Церква Росії наполягає на своїх правах в Україні і називає себе "канонічною", а Кремль погрожує захищати православних в Україні, як захищає російськомовних.
 
Нагадаємо, Об'єднавчий собор, що відбувся 15 грудня у Софії Київскій, створив Об'єднану церкву України і обрав її главу, митрополита Київського. Ним став 39-річний митрополит УПЦ Київського патріархату Епіфаній.