Громади 4 сіл на Вінничині, Хмельниччині та Буковині перейшли з УПЦ МП до Православної церкви України

10:23, 31.12.2018
Громади 4 сіл на Вінничині, Хмельниччині та Буковині перейшли з УПЦ МП до Православної церкви України

Релігійні громади ще 5 сіл перейшли до ПЦУ (фото: wikimedia.org/Petar Milošević)

Церковна громада села Непедівка Козятинського району Вінницької області та 2 релігійні громади села Бокиївка Волочиського району Хмельницької області ухвалили рішення про перехід до Православної церкви України.
 
Також ухвалили рішення про перехід з підпорядкування УПЦ МП до Православної церкви України церковні громади сіл Карапчів та Боянчук Чернівецької області.
 
Як повідомляє прес-служба Вінницької єпархії ПЦУ, рішення про перехід громада села Непедівка ухвалила під час зборів 30 грудня.
 
"Після обговорення і обміну думками відбулося голосування. Усі парафіяни разом із настоятелем протоієреєм Віктором Боднарем одноголосно обрали Помісну Православну Церкву України", - йдеться у повідомленні.
 
За словами митрополита Анатолія Махоти, "дві релігійні громади в селі Бокиївка Волочиського району (колишні УПЦ КП "Різдва Божої Матері" та УПЦ МП ікони Божої Матері "Призрі на смирення") вирішили об'єднатися в одну та належати до Хмельницької єпархії ПЦУ".
 
"Священиком своїм вирішили залишити прот. Володимира Биха, багаторічного священика Київського Патріархату. Священник МП село залишив та передав ключи від храму об'єднаній громаді", - розповів він.
 
Водночас, як йдеться у повідомленні на сторінці "Православні Буковини" у Facebook, 30 грудня у селах Карапчів (Вижниччина) та Боянчук (Заставнівщина) відбулися збори мирян щодо переходу з РПЦ під юрисдикцію нової Православної Церкви України. 
 
"Результат такий - люди у цих селах більшістю голосів висловилися за ПЦУ", - йдеться у повідомленні. 
 
Зокрема, у Карапчеві за ПЦУ проголосували понад 350 мирян з 400, хто був присутній. 
 
Зазначається, що з 31 грудня у зазначених церковних громадах розпочнеться процедура реєстрації парафій.
 
Як повідомляє "Молодий буковинець", на зборах громади були присутні близько 30 представників колишньої УПЦ МП, які заявляли про неприпустимість переходу церкви Різдва Пресвятої Богородиці села Карапчів до ПЦУ. Присутній у селі секретар Чернівецької єпархії УПЦ МП Микита заявив під час зборів, що "ніякого Об’єднавчого собору не було", а дії ПЦУ є "розкольницькими". 
 
На зборах виступив священик отець Георгій, який заявив, що справжня українська церква - новостворена ПЦУ.
 
"У нас відібрали церкву ще в 1686 році, а світ тепер нам повернув цю церкву. 14 церков світу проголосували за нас. І це дійсно справжня українська церква", - заявив він.
 
Після цього жителі Карапчева понад 350 голосами підтримали перехід їхнього храму до Православної церкви України.