Розвідувальний корабель ВМС Британії зайшов у Чорне море

12:12, 18.12.2018
Розвідувальний корабель ВМС Британії зайшов у Чорне море

HMS Echo увійшов через протоку Босфор у Чорне море (фото: liveuamap)

Розвідувальний корабель флоту Британії HMS Echo увійшов через протоку Босфор у Чорне море.
 
Про це повідомив головний редактор видання BlackSeaNews Андрій Клименко на своїй сторінці в Facebook.
 
"Це перший військовий корабель НАТО, який здійснює візит до Чорного моря з прямим формулюванням мети: продемонструвати підтримку Британією принципу свободи навігації в регіоні", - написав Клименко.
 

За даними порталу liveuamap, корабель увійшов у Чорне море в понеділок ввечері близько 18:00.
 
HMS Echo -  сучасне гідрографічне судно, призначене для проведення розвідувальних операцій на підтримку підводних човнів та десантних операцій. Корабель може надавати адаптовану інформацію практично в режимі реального часу.
 
 
Відповідно до Конвенції Монтре, корабель може перебувати у Чорному морі максимум 21 добу.
 
Наприкінці листопада міністр оборони Великої Британії Гевін Вільямсон під час візиту до Лондона міністра оборони України Степана Полторака заявляв, що HMS Echo відправиться в Чорне море в 2019 році.
 
"Поки Україна стикається з російськими військовими діями, вона матиме надійного партнера у Сполученому Королівстві. Продовжуючи спільну роботу, чи то шляхом підготовки навчальних програм чи військових навчань, ми допомагаємо Україні вистояти за наші спільні цінності", - заявив Вільямсон.
 
Як повідомляла "УМ", ракетний есмінець США USS McCampbell здійснив виклик Путіну, пропливши в спірних водах Японського моря в безпосередній близькості від затоки Петра Великого на півдні Приморського краю Росії.