Найбільший алмаз Північної Америки викопали в Канаді: 552 карати (фото)

12:51, 15.12.2018
Найбільший алмаз Північної Америки викопали в Канаді: 552 карати (фото)

Алмаз розміром із куряче яйце є найбільшим із коли-небудь виявлених на території Північної Америки, він майже втричі перевершує за розмірами попередній камінь-рекордсмен у Канаді (фото: Dominion Diamond Mines)

Жовтий алмаз масою 552 карати (110,4 г) знайдено на копальні Diavik у провінції Північно-західні території в Канаді. 
 
Про це повідомило агентство Bloomberg.
 
Алмаз розміром із куряче яйце є найбільшим із коли-небудь виявлених на території Північної Америки, він майже втричі перевершує за розмірами попередній камінь-рекордсмен у Канаді.
 
Також він більший від діаманта De Beers, що раніше вважався найбільшим у групі жовтих алмазів - 440 карат на момент виявлення у 1888 році.
 
На сусідніх рудниках Diavik і Ekati добувають алмази високої якості, але такі великі розміри для них не характерні.
 
 
За словами гендиректора Dominion Шейн Дергін, знайдений алмаз - ювелірної якості.
 
Алмази жовтого кольору зазвичай коштують дешевше від безбарвних каменів ідеальної чистоти, однак серед каміння яскравого фантазійного забарвлення цінуються дорого.
 
"Ми можемо назвати колір каменю фантазійним жовтим, але поки це все, що можна сказати, оскільки він не оброблений і був трохи пошкоджений під час робіт", - заявив Дергін.
 
Таким чином жовтий алмаз з Канади займає 7-ме місце за розмірами серед знайдених у цьому столітті і входить у топ-30 найбільших дорогоцінних каменів в історії.
 
Rio Tinto належить 60% рудника Diavik, однак Dominion викупила алмаз у партнера на внутрішньому аукціоні. Зараз компанія шукає ювелірів, щоб розділити й огранувати його.