Константинопольський патріархат відкликав Томос у Архієпископії ПРЦ в Західній Європі

09:19, 28.11.2018
Константинопольський патріархат відкликав Томос у Архієпископії ПРЦ в Західній Європі

Синод Константинопольського патріархату

Священний Синод Константинопольського патріархату відкликав Томос у Архієпископства православних руських церков у Західній Європі, наданий 1999 року.

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на офіційну сторінку Вселенської патріархії.

"З поінформованих джерел ми дізналися, що Священний Синод Вселенського Патріархату зібрався сьогодні на Фанарі. Вони щойно вирішили розпустити Архієпископство російських [руських, - ред. "УМ"] православних церков в Західній Європі, скасувавши Патріарший Томос 1999 року. Офіційна заява з подробицями скоро з'явиться!", - сказання повідомленні.

Раніше архієпископ Харіопольський Іоанн, екзарх православних руських церков у Західній Європі (Константинопольський патріархат) закликав РПЦ скасувати заборону для мирян причащатися в храмах Константинопольського патріархату.

Архієпископ зазначив, що для Архиєпископії православних російських церков, що знаходиться в юрисдикції Константинополя, рішення Московського патріархату розірвати спілкування з Константинополем - "велике страждання".

Архієпископство православних руських церков у Західній Європі - православна Єпархія, яка входила до складу Константинопольського патріархіту, а не Російської православної церкви, яку очолює патріах Кіріл.

Архієпископія православних руських церков у Західній Європі з центром у Парижі була створена на основі парафій російських емігрантів після революції 1917 року, в 1931 році включена до складу Вселенського патріархату.

У 1999 році патріарх Варфоломій підтвердив, що архієпископія перебуває під владою Константинополя. Екзархат має 65 парафій, 11 діючих церков і два монастирі. Основна маса його прихожан зосереджена у Франції.


Як повідомлялося, у Стамбулі 27 листопада розпочалося засідання Священного Синоду Вселенського патріархату, на якому очікується визначення дати проведення об’єднавчого собору в Україні та обговорення тексту Томосу.