Екс-депутат Криму Василь Ганиш отримав 12 років тюрми через голосування під час окупації

17:50, 19.11.2018
Екс-депутат Криму Василь Ганиш отримав 12 років тюрми через голосування під час окупації

Екс-депутат залишиться під домашнім арештом до моменту набрання рішенням чинності (фото: qha.com.ua)

Обвинувачений в державній зраді екс-депутат Верховної Ради Криму Василь Ганиш засуджений до 12 років позбавлення волі.
 
Дніпровський районний суд Києва визнав екс-депутата винним у державній зраді. Вирок оголосила суддя Оксана Бірса в понеділок, 19 листопада, повідомляє "Лівий берег".
 
Прокуратура заявила, що 11 квітня 2014 року Ганиш брав участь як депутат у засіданні "Державної Ради Республіки Крим", де одноголосно була прийнята "Конституція Республіки Крим як суб'єкта Російської Федерації".
 
Потім у вересні 2014 році Ганиш брав участь в "виборах" до міської ради Феодосії, але не набрав достатньої кількості голосів.
 
Ганиш своєї провини не визнав. Він заявив, що першим впроваджував українську мову в офіційних документах в Криму, завжди підтримував Україну, а також публічно виступив проти референдуму на півострові в березні 2014 року.
 
Він також заявив, що 11 квітня 2014 року прийшов до так званої "Держради Криму" не голосувати за "Конституцію Республіки", а для зустрічі з главою місцевого Пенсійного фонду для отримання пенсії по інвалідності.
 
Щодо виборів до міськради Феодосії обвинувачений заявив, що йшов на них за підтримки Меджлісу кримських татар.
 
Суд постановив, що обвинувачений свідомо вчинив інкриміновані йому злочини, а саме держзраду, з метою підривної діяльності проти України. Суд також вважає, що свої дії 61-річний екс-депутат Ганиш скоїв з метою демонстрації лояльності окупаційній владі Росії.
 
Також Ганиша зобов'язали виплатити понад 5 тисяч гривень судових витрат - 5 тисяч 789 грн.
 
Пом'якшують або обтяжуючих обставин суд не встановив.
 
Колишній депутат залишиться під домашнім арештом до моменту набрання рішенням чинності, зазначає "Крим.Реалії".
 
15 листопада під час дебатів в Дніпровському райсуді Києва Василь Ганиш попросив визнати його невинним.
 
Як відомо, Ганиш був затриманий на адміністративному кордоні з окупованим Кримом в квітні 2015 року.
 
Його обвинувачують у голосуванні за так званий "кримський референдум", який пройшов в березні 2014 року, а також у голосуванні за "конституцію республіки Крим". Крім того, Василь Ганиш в подальшому брав участь у виборах "міської ради" окупованої Феодосії.
 
Сам Василь Ганиш неодноразово називав звинувачення необгрунтованими, і заявляв, що він був єдиним депутатом, який проголосував проти проведення "референдуму" про приєднання Криму до Росії.
 
У січні 2016 року екс-депутата Криму Ганиша відпустили під домашній арешт. Він намагався оскаржити і цей запобіжний захід, але суд не відпустив його з-під домашнього арешту.
 
27 липня 2018 року суд зняв з Ганиша частину звинувачень. Спочатку було три епізоди: голосування за проведення "референдуму", голосування за конституцію Криму та участь у виборах місцевого самоврядування. Перше звинувачення суд зняв, погодившись зі стороною захисту, що він дійсно голосував проти референдуму.
 
Як повідомляла "УМ", у Києві було арештовано двох прокурорів, які вимагали хабар у Василя Ганиша.