ФСБ тиснула на працівників центру віз, щоб Петров і Боширов поїхали до Британії

15:37, 16.11.2018
ФСБ тиснула на працівників центру віз, щоб Петров і Боширов поїхали до Британії

Один з працівників візового центру зізнався, що ФСБ змушувала його до співробітництва, а також тиснула на вагітну дружину та матір

Двоє громадян Росії Олександр Петров і Руслан Боширов, яких Британія підозрює в отруєнні Сергія Скрипаля, змогли отримати візи за допомогою ФСБ.
 
При цьому остання вербувала співробітників візового центру та отримала доступ до його внутрішніх документів.
 
Про це йдеться в новому розслідуванні журналістів російського The Insider та слідчої групи Bellingcat.
 
Розслідувачі зв’язалися з колишнім співробітником візового центру TLScontact Вадимом Митрофановим (ім’я змінено). Він зізнався, що ФСБ змушувала його до співробітництва, а також тиснула на вагітну дружину та матір.
 
Крім того, за свідченнями співробітника візового центру, ФСБ отримала доступ до всіх відеокамер всередині центру, а також мала діаграму внутрішньої комп’ютерної мережі.
 
Також російські спецслужби намагалися працевлаштувати у візовий центр "своїх людей", однак це їм не вдалося. За словами Митрофанова, ФСБ йому повідомила про плани відправити у Британію кількох людей. Це було навесні 2016 року - за кілька місяців Петров і Боширов уперше приїхали до Британії.
 
У консульстві Британії повідомили, що візовий центр TLScontact виконує виключно адміністративну роль та не впливає на ухвалення рішення про видачу візи.
 
Як відомо, 5 вересня прокурори Британії оголосили, що вважають причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії двох росіян - Олександра Петрова і Руслана Боширова.
 
Згодом розслідувачі Bellingcat з’ясували справжнє ім’я Руслана Боширова, якого підозрюють у замаху на Сергія Скрипаля. Виявилося, що він полковник ГРУ та має нагороду "герой Росії". Справжнє ім’я підозрюваного - Анатолій Чепіга. А підозрюваний "Олександр Петров", справжнє ім’я якого Олександр Мішкін, виявився героєм Росії, знайомих якого вмовляли не розповідати про нього.
 
Окрім того, спецслужби Великої Британії встановили особу третього підозрюваного в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів в англійському місті Солсбері. Це 45-річний Сергій Федотов.
 
При цьому в Росії оголошення Британією імен підозрюваних в отруєнні Скрипалів назвали спробою роздути антиросійську істерію, а викриття справжнього ім'я Руслана Боширова - "вкидом".
 
Путін заявив, що в Кремлі дізналися, кого влада Великобританії звинувачує в отруєнні Скрипалів. "В принципі, ми звичайно подивилися, що це за люди. Ми знаємо, хто це такі. Ми їх знайшли", - сказав він, додавши, що "нічого там особливого і кримінального немає".
 
Після цього Олександр Петров і Руслан Боширов в ефірі російського каналу заявили, що дійсно приїжджали в Солсбері на запрошення друзів - нібито подивитися на знаменитий собор.
 
Нагадаємо, Сергія Скрипаля отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новачок". Від недолугих дій російських диверсантів загинула громадянка Британії Дон Стреджес.