РПЦ розриває євхаристійне спілкування з Константинополем після зняття анефеми із Філарета

12:37, 12.10.2018
РПЦ розриває євхаристійне спілкування з Константинополем після зняття анефеми із Філарета

В Кіріла заявили, що відмовляються співпрацювати із найстарішою та найвпливовішою православною церквою, яку очолює Вселенський патріарх

В Російській православній церкві заявили, що припиняють євхаристійне спілкування (співпрацю) із Константинопольським патріархатом після рішення про те, що РПЦ анексувала Київську митрополію та наклала незаконну анафему на патріарха УПЦ КП Філарета.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на заяву прес-секретаря очільника РПЦ Кірила священика Олександра Волкова.

"Легалізація розколу (...)зумовить подальші дуже сумні кроки, які змушена буде зробити Російська православна церква, пов'язані з розривом євхаристійного спілкування та іншими рішеннями, які буде прийнято", - сказав отець Олександр у четвер увечері в ефірі одного з російських каналів.

На думку прес-секретаря патріарха, сьогодні Константинополь ухвалив "катастрофічні рішення для всього світового православ'я".

Очевидно, йдеться про рішеня Синоду Константинопольсько патріархії про надання Томосу про автокефалію для України, а також про зняття оголошеної РПЦ анафеми для очільника УПЦ КП Філарета та УАПЦ Макарія.

Як повідомляла "УМ", українські церковники мають провести об’єднавчий собор, на якому обрати предстоятеля церкви. Саме йому у листопаді має вручити Томос Вселенський патріарх Варфоломій.