Угорщина відмовилася відкликати консула за видачу своїх паспортів на Закарпатті

11:38, 01.10.2018
Угорщина відмовилася відкликати консула за видачу своїх паспортів на Закарпатті

В Угорщині наполягають, що громадяни України не скоюють злочин, якщо не повідомляють про паспорт іншої країни (Укрфото)

Угорщина не відкликатиме свого консула з Закарпаття через скандал з видачею українцям угорських паспортів.
 
Про це йдеться в заяві на сайті Міністерства закордонних справ Угорщини.
 
"Угорщина не буде відкликати свого консула з огляду на ситуацію, незалежно від того, що Україна це рекомендує", - заявив речник МЗС Угорщини.
 
На думку Будапешта, угорська меншина в Україні нібито систематично залякується та її "позбавляють прав".
 
Також прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер офіційно заявив, що громадяни України не скоюють злочин, якщо не повідомляють про те, що вони також мають паспорт іншої країни.
 
Таким чином Менцер прокоментував обурення Києва, викликане тим, що угорські консули надають громадянство українцям та інструктують їх, як приховувати свої угорські паспорти і як маніпулювати з документами на кордоні.
 
За словами речника МЗС Угорщини, Павло Клімкін в Нью-Йорку під час зустрічі з Петером Сійярто на 73-й Генасамблеї ООН нібито визнав, що в Україні "не існує закону, який забороняє українцям мати паспорт іншої держави".
 
"Крім того, законом не заборонено надання паспорту іншої країни, і не є злочином, коли хтось не повідомив про те, що він також має паспорт іншої країни", - заявив Менцер.
 
Також у Будапешті заявили, що "вжили відповідних заходів" після того, як міністра Сійярто внесли до бази "Миротворця" за звинуваченнями в "зазіханні на суверенітет України".
 
Зазначимо, Конституція України визначає, що в українців є єдине громадянство. А підстави його припинення та набуття визначає закон. В Україні не заборонено мати друге громадянство, однак лише в тих випадках, коли людина отримала його законними шляхами (всиновлення, одруження з іноземцем, за територіальним походженням тощо).
 
Водночас якщо людина добровільно звернулася про набуття громадянства іншої держави, подала відповідну заяву, або "склала присягу на вірність", як йдеться в опублікованих відео з Закарпаття - це є підставою для втрати громадянства України.
 
Закон України "Про громадянство" визначає, що якщо українець набув громадянство іншої держави, то у правових відносинах з Україною він вважається лише українцем. Тобто законне подвійне громадянство в Україні не заборонене, воно просто не визнається.
 
Також закон України не зобов'язує людину повідомляти владу про отримання іншого паспорта, вона просто має на це право. І лише в разі повідомлення людиною про інше громадянство - це стане причиною для припинення її українського громадянства. Автоматично громадянства України не позбавляють за таких умов.
 
Нагадаємо, чергову кризу у стосунках між Україною та Угорщиною викликало відео із консульства в Береговому на Закартатті. На ньому зафіксовано, як присутнім видають угорські паспорти, вони складають клятку на вірність Угорщині, а присутніх попереджають, що українській владі про набуття громадянства іншої країни повідомляти не варто.
 
У відповідь на скандальне відео голова МЗС України Павло Клімкін пообіцяв видворити консула Угорщини в Береговому. Водночас він підкреслив, що за будь-якого розвитку подій Київ продовжить працювати над тим, щоби громадяни угорського походження, зберігаючи культурну самобутність, відчували себе частиною українського суспільства. 
 
Павло Клімкін неодноразово наголошував, що обурює не лише сам факт прийому в громадянство Угорщини громадян України, а й заклик нічого не повідомляти українській владі.
 
У свою чергу Угорщина провини свого консула не визнала і натомість пригрозила вислати українського консула з Угорщини, якщо офіційний Київ порушника з Берегового.
 
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що "утиски угорців" на Закарпатті не припиняться, поки Петро Порошенко є президентом України.
 
Як повідомляла "УМ", до "Чистилища" на "Миротворці" почали заносити місцевих депутатів та чиновників Закарпаття, які мають угорські паспорти, але не вийшли із громадянства України.