Трамп відправився на гольф замість похорону Джона Маккейна

14:39, 02.09.2018
Трамп відправився на гольф замість похорону Джона Маккейна

Джон Маккейн давно спланував свою поминальну церемонію побажавши, щоб на прощанні не було чинного президента США (фото: president.gov.ua)

Президент США Дональд Трамп в той час, як у Вашингтоні проходили похорони сенатора Джона Маккейна, знаходився в Національному гольф-клубі в Стерлінгу. 
 
Грав він в гольф або дивився трансляцію панахиди по Маккейну, в Білому домі не змогли відповісти.
 
Відзначимо, що Джон Маккейн давно спланував свою поминальну церемонію побажавши, щоб на прощанні не було чинного президента США. 
 
При цьому на панахиду в сенат прибули три колишні президенти США, в тому числі Барак Обама. 
 
Багато присутніх в своїх виступах побічно критикували політику чинного глави держави, не називаючи його імені, передає AP.
 
Також вони порівнювали погляди Маккейна з рішеннями Трампа, і порівняння були не на користь останнього. 
 
Так, дочка сенатора Меган Маккейн зірвала оплески, коли сказала наступне: "Америка Джона Маккейна не потребує того, щоб знову стати великою, тому що Америка завжди була великою".
 
Реакція Трампа на смерть сенатора піддавалася жорсткій критиці. Так, ветеранів та інших членів сенату обурило, що президент заборонив адміністрації Білого дому офіційну заяву, в якому Маккейна називали героєм, а прапори над Капітолієм і іншими урядовими будівлями, приспущені на наступний день після смерті політика, потім знову були підняті.
 
У жалобних заходах прощання із сенатором Сполучених Штатів Америки Джоном Маккейном у Вашингтоні взяв участь президент України Петро Порошенко.
 
 
"Сенаторе, ми дуже вдячні вам. І саме тому зараз, доносячи думки і співчуття великої 45-мільйонної нації, сьогодні я тут", - передає слова Порошенка після церемонії прес-служба президента України.
 
Петро Порошенко зазначив, що у цей сумний день він, як президент України і як друг сенатора Маккейна, мав бути на церемонії "для того, щоб віддати шану і повагу моєму другові і великому другу України, справжньому американцю і справжньому борцю за ідеали демократії і свободи".
 
Президент особливо відзначив, що сенатор Маккейн був поруч з Україною та українцями в критичні моменти нашої історії. 
 
"Ми всі запам’ятали його на Майдані під час Революції Гідності, коли при температурі мінус 26 градусів він вийшов роздягнутий, звернувся до сотень тисяч людей, які стояли на Майдані для того, щоб висловити абсолютно необхідні тоді слова підтримки. Що весь світ і Сполучені Штати Америки разом з українцями. І коли треба було консолідувати світ під час Мюнхенського безпекового форуму - він був лідером і допомагав нам", - констатував Порошенко.
 
Президент також пригадав одну із останніх своїх зустрічей з сенатором, коли вони разом із Джоном Маккейном вирішили відвідати українських морських піхотинців, які тримали оборону в районі Широкиного. 
 
"За 10 кілометрів до під’їзду Служба безпеки мені повідомила, що почався артилерійський обстріл місця, до якого ми їхали. І я сказав сенатору, що я, як президент і Верховний головнокомандувач, маю бути там, але безпека сенатора і американців - дуже турбуються і просять, щоб він не їхав. І я назавжди, на все життя запам’ятав його слова: "У найважчі і в найнебезпечніші часи вашої історії, пане президент, я з вами".
 
"І ще раз дякую. Ви справжній герой Америки, але ви і справжній герой України. Спасибі вам", - сказав Порошенко.
 
Джон Маккейн, який страждав від раку мозку, помер в ніч на 26 серпня на 82-му році життя. За два дні до цього сенатор відмовився від лікування.