У Москві в розпал кризи хочуть збудувати 404-метровий хмарочос

19:21, 30.08.2018
У Москві в розпал кризи хочуть збудувати 404-метровий хмарочос

Про плани будівництва в Москві хмарочоса висотою 404 метри ще весною цього року повідомляла газета «Ізвестія» з посиланням на заяву заступника мера російської столиці Марата Хаснулліна.
 
 
«Влітку розпочнемо будівництво. Зараз ведеться розробка цієї будівлі. Нормативний термін будівництва такої споруди — чотири роки», — цитувала тоді заяву заступника міського голови агенція ТАСС.
 
 
Але тепер міська влада Москви скоригувала плани — розробка проекту буде завершена в листопаді, будівництво розпочнеться наступного року і має закінчитися не 2022, як планувалося раніше, а 2024 року, повідомив в інтерв’ю Сі-Ен-Ен головний архітектор проекту Сергій Скуратов. 
 
На це час найвищим хмарочосом Москви є «Вежа Федерація» — 373 метри. У Москві розташовані 5 iз 10 найвищих хмарочосів Європи (висотою більше 300 метрів).
 
На це час найвищим хмарочосом Москви та всієї Європи є «Вежа Федерація». Але невдовзі рекордсменом стане хмарочос «Лахта-Цент», будівництво якого наступного року завершується у Санкт-Петербурзі — 462 метри. 
 
Компанія «Мосінжпроект», яка буде здійснювати будівництво, розмістила на сайті держзакупок деталі проекту: хмарочос висотою 404 метри буде нараховувати 104 поверхи, всередині передбачена житлова площа на 130 тис. квадратних метрів, офісні приміщення, торговельний центр, дитячий садок i парковка. 
 
На Ялтинському міжнародному економічному форумі міністр будівництва РФ Михайло Мень заявив про можливість застосування такого досвіду реновації житлового фонду в Москві і в інших великих містах Росії, передусім в Єкатеринбурзі, Санкт-Петербурзі, Сочі та Новосибірську.
 
Тож варто очікувати, що десь через десяток років усі великі міста Росії стануть схожими на їжаків iз кількасотметровими голками. Такими дегуманізованими вже стали великі міста Китаю, а Росія вирішила діяти за його прикладом.
 
Найвищий хмарочос Москви і Росії буде зводитись на території Московського міжнародного ділового центру, який у народі більш відомий як «Москва-Сіті». Свого часу мер російської столиці Сергій Собянін назвав проект «Москва-Сіті» містобудівною помилкою.
 
«Цей проект ускладнює міський рух та створює додаткове навантаження на центр столиці. Але що зроблено, те зроблено. Потрібно оперативно доводити це будівництво до кінця», — з сумом заявив він ще 2011 року. Втім, як бачимо, «містобудівна помилка» триває в часі. 
 
Комплекс висоток зі скла та бетону розпочали проектувати майже 30 років тому. Приблизну вартість будівництва «Москва-Сіті» тоді оцінювали в 12 млрд. доларів.
 
Але скільки насправді місто вже вклало в нього, достеменно не відомо. На що не підеш задля пихи і престижу! «Москва-Сіті», за планами російського керівництва, мала стати не лише російським, а й світовим бізнесово-фінансовим центром.
 
Та повторити успіх нью-йоркського Манхеттена росіянам не вдалося. Попри будівництво нового хмарочоса, вже наявні там стоять напівпорожніми.
 
Фінансова криза, а потім санкції Заходу за інтервенцію Росії в Україну не дуже заохочують західних інвесторів та фінансистів працювати з Росією. А росіяни просто не в змозі платити шалені гроші за квартири в «Москва-Сіті».
 
Газета «Комсомольська правда» спільно з фахівцями з елітної нерухомості провела дослідження стану «Москва-Сіті». І подала цікаві висновки.
 
Наприклад, один з апартаментів у хмарочосі в «Москва-Сіті» продається вже п’ять років. Власник придбав його за 13 тис. доларів за квадратний метр, бо забудовник обіцяв йому «вид на Кремль».
 
Натомість інвестор отримав вид на сусідній хмарочос. Тепер квартиру не можуть продати і за 8 тис. доларів за метр. Бажаючих жити «вікно у вікно» не знаходиться. 
 
На кінець травня цього року середня ціна одного квадратного метра житла в «Москва-Сіті» впала на 13% — до 504 тис. рублів. Упали й обсяги продажiв житла.
 
Вартість «вхідного квитка» (ціни за найскромнішу з квартир) до «Москва-Сіті» тепер розпочинається з 18,3 млн. рублів. Скільки коштують апартаменти площею 50,7 квадратних метра у хмарочосі Neva Towers, який тепер добудовується?
 
Оренда найскромнішої двокімнатної кварти обійдеться в 230 тис. рублів за мі­сяць, а більш просторішої трикімнатної — у півмільйона рублів. 
 
Також і експерти ринку нерухомості вважають «Москва-Сіті» найбільш нещасливим проектом російської столиці. Половина приміщень стоять пустими.
 
Оренда найрозкішнiших апартаментів iз видом на Москва-ріку обійдеться шанувальникам романтичних видів у 513 тис. рублів за добу проживання.