«Пісенний Спас» на орбіті Житомира: у місті стартував фестиваль імені Володимира Шинкарука

10:09, 18.08.2018
«Пісенний Спас» на орбіті Житомира: у місті стартував фестиваль імені Володимира Шинкарука

Робочі моменти "Пісенного Спаса": Ірина Шинкарук із членами журі - Володимиром Талашком та італійцем Бруно Маккарі (Ярослава Гапонова)

«Я минулого року вперше потрапила до Житомира. І з того часу була вже тут п’ять разів. І кожного разу намагаюся побувати у Музеї космонавтики». Бо там справді круто», - говорить переможниця літературного конкурсу «Коронація слова» Дарина Гладун. Утім, за останні чотири роки Житомир в уяві багатьох все більше асоціюється не лише з батьківщиною батька космонавтики Сергія Корольова, але й із почесним громадянином міста, відомим співаком, композитором, педагогом і ведучим концертів Володимиром Шинкаруком, якого наприкінці 2014 року в розквіті творчих сил забрала підступна хвороба.


Найбільш хвилюючий момент конкурсу - жеребкування

А все – завдяки Міжнародному фестивалю мистецтв «Пісенний Спас», який носить його ім’я. І який щороку напередодні яблучного Спаса (а Володимир Шинкарук народився саме 19 серпня) перетворює місто на великий фестивальний майданчик.Сюди з'їжджаються як відомі виконавці, яких не так часто побачиш на одній сцені, так і молоді конкурсанти, які лише торують шлях на естраду. Власне, таким і задумувала фестиваль його головний організатор і натхненник, відома співачка, донька Володимира Шинкарука Ірина.


Журі конкурсу - суворе, але справедливе.

«Ви знаєте, «Пісенний Спас» усе більше перетворюється на такий собі вечір шкільних друзів, коли рік чекаєш і готуєшся, щоб зустрітися з добрими знайомими», - зізналася Ірина під час розмови з членами журі. Переважно це – авторитетні в музичних колах люди, які добре знали Володимира Федоровича, не раз працювали з ним на одній сцені.


Бруно Маккарі пообіцяв запросити переможців "Пісенного Спаса" у Сан-Ремо.

Це – його учениця, журналістка і теле та радіоведуча Ірина Антонович, поет та композитор, автор хітів «Ти подобаєшся мені» та «Ні обіцянок, ні пробачень» Сергій Лазо, співачка, телеведуча і волонтерка  Анжеліка Рудницька, співачка, телеведуча і педагог Алла Попова, знаменитий актор Володимир Талашко, засновник гурту «Древляни» Юрій Градовський та заступник міністра молоді і спорту Олександр Ярема.


"Вечір шкільних друзів" - про Володимира Шинкарука усі згадували з теплою усмішкою.

Крім них у журі були й іноземні експерти: художній крівник Театру пісні зірки білоруської естради Ірини Дорофєєвої Юрій Савош та учасник фестивалю Сан-Ремо, а нині музикант і продюсер з Італії Бруно Маккарі.


Ну і як же без селфі: Алла Попова та Анжеліка Рудницька

На конкурс надійшло біля сотні заявок із 16 регіонів України, включно із Донбасом та Кримом, із яких відібрали 40. Змагання відбувається в трьох номінаціях: авторська пісня, естрадна пісня та конферанс. Цікаво, що серед конкурсантів-конферансьє є не лише хлопці, але й дівчата. Також на у конкурсі беруть участь виконавці із Грузії, Білорусі, Італії.


Білорусько-українська дружба: члени журі Юрій Савош та Володимир Талашко

Цього року епіцентр святкування перенесли в центр міста на оновлену вулицю Михайлівську. Саме тут розташувалися майстри хенд-мейду та народних ремесел, які дивували і тішили своєю фантазією. Крім традиційних сувенірів в українському стилі та прикрас із бісеру та шкіри (до речі, з’ясувалося, що мама Ірини Шинкарук, пані Людмила теж робить прекрасні жіночі прикраси зі шкіри), тут цього року було багато авторських ляльок. Але особливою популярністю користувалася фото-зона, де кожен охочий міг «приміряти» на себе спасівський образ від сестер Габрук.


Гостями "Пісенного Спаса" стали лаурати літературного конкурсу "Коронація Слова"


Головне на "Пісенному Спасі" - дружня підтримка: Ірина Шинкарук із конкурсантками

У перший день свою майстерність демонстрували і справжні козаки – учасники фестивалю «Стежками козацької слави». Кожен охочий міг спробувати постріляти з лука чи потримати в руках козацького батога, який теж може бути неабиякою зброєю.


Козацькі забави

А ще на «Пісенному Спасі» з’явився ще один символ. Майстриня Інна Завальнюк минулого року взялася за вишивання унікального «Спасівського» рушника з автографами учасників та гостей фестивалю. Цього року було презентовано 7,5 метрів, і, судячи з усього, він буде продовжуватися і наповнюватися новими раритетами. Принаймні, учора майстриня взялася за вишивання автографа Володимира Талашка.


"Спасівський рушник" став своєрідним оберегом фестивалю

Одним із останніх на «Спасівському рушнику» був вишитий автограф солістки легендарного гурту «Фрістайл» Ніни Кірсо. Якраз тоді, коли з нею стався інсульт і співачка в комі потрапила в реанімацію. Нині ж в рамках «Пісенного Спаса пройде благодійний концерт на її підтримку. «Зголосилося дуже багато її друзів. Усіх ми навіть не змогли вмістити в програму. Буде гумористичний дует «Кроликів», Ольга Сумська та Віталій Борисюк, Світлана та Віталій Білоножки, Іво Бобул, Алла Кудлай із сином Максимом, брати Яремчуки, Оксана Пекун, Анатолій Матвійчук, Євген Літвінкович, Володимир Талашко – усього біля тридцяти номерів. Сподіваємося, що енергія наших сердець і наша молитва допоможуть Ніні подолати хворобу», - каже Ірина Шинкарук.

Концерт відбудеться сьогодні в Житомирській «Ракушці», а завтра тут же будуть підбиті підсумки «Пісенного Спаса». Про інші цікавинки фестивалю читайте в наших публікаціях.


У фестивальному містечку особливо цікаво було дітям.