У США оголосили про нові санкцій проти Росії за отруєння Скрипалів

11:44, 09.08.2018

У зовнішньополітичному відомстві США повідомили, що за використання хімічної зброї на території Великобританії для вбивства екс-розвідника Сергія Скрипаля проти Росії будуть запроваджені нові санкції.

Про це повідомляє "Громадске" з посиланням на заяву речниці Державного департаменту США.

За словами Гізер Нойєрт, Росія використала нервово-паралітичний газ «Новічок» для спроби вбивства громадянина Великої Британії Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

У заяві підкреслюється, що російська влада своїми діями порушила міжнародне право, тому, відповідно до закону про знищення хімічної та біологічної зброї, 6 серпня 2018 року США ухвалили рішення про запровадження антиросійських санкцій.

Зазначається, що Державний департамент у 15-денний термін повідомить Конгрессу про нові санкції, після чого вони вступлять у силу. Це станеться орієнтовно 22 серпня.

Водночас у заяві не наводиться, які саме обмежувальні заходи проти Москви запровадив Вашингтон.

За даними The Washington Post, нові санкції поділені на дві частини.

Перша включає заборону на продаж Росії деяких видів товарів, таких як електронні пристрої, проте ці обмежувальні заходи значно перетинаються з запровадженими раніше.

Друга частина санкцій буде запроваджена, якщо у 90-денний термін Росія не погодиться припинити використання хімічної зброї та не допустить спостерігачів ООН для проведення інспекцій.

За інформацією видання, друга частина санкцій вводить більш серйозніші обмеження в торгівлі з Росією, а також може включати заборону на здійснення рейсів «Аерофлоту» до США.

Відповідно до американського закону про контроль за хімічною та біологічною зброєю, влада США зобов’язана припинити продаж зброї і технологій, пов’язаних з нацбезпекою, країні, що використовує хімічну або біологічну зброю.

Нагадаємо, за отруєння Скрипалів із понад 60 країн світу вислали російських дипломатів. Президент США Дональд Трамп неодноразово наголошував, що зі США видворили найбільше представників Росії.

Після зустрічі Дональда Трампа та Володимира Путіна у Гельсінкі, президента США звинувачували у слабкій позиції у тому числі за те, що тема використання хімічної зброї та відповідальності за це Росії публічно не підіймалася.

Як повідомляла "УМ", від «Новічка» у Солсбері померла Дон Стреджесс, яка нанесла отруту, вважаючи, що то парфуми.