На базу миротворців ООН у Конго, де служать українці, напали місцеві повстанці

12:20, 02.08.2018
На базу миротворців ООН у Конго, де служать українці, напали місцеві повстанці

Українські миротворці в Конго відбили напад повстанців та навели лад на прилеглих територіях (фото: ukranews.com)

На базу миротворців ООН в аеропорту Мавіві у центральноафриканській країні Конго, де разом із іншими підрозділами базуються українські військові, напали місцеві повстанці.

Про це повідомляє 24 канал.

Під час сутички поранення отримали двоє миротворців із Малаві та Танзанії, українські військові не постраждали.

Бій тривав майже півтори години – троє миротворців з Малаві та Танзанії поранено. Відтак, командування місії вирішило дати відсіч.

"Сьогодні наші гвинтокрили МІ-8 здійснюють доставку підкріплення піхотних підрозділів Південно-Африканської Республіки для уникнення подальших таких ситуацій та проведення операції з зачистки прилеглих районів", – розповів прес-офіцер 18-го ОВЗ Володимир Фітьо.

Українські літаки МІ-24 з повітря розбомбили табір повстанців, після цього МІ-8 десантував 150 бійців. І ті вже доводять розпочате до кінця. Табір терористів палав, а вже незабаром миротворці захопили ще дві бази. Частину нападників взяли у полон.

Командування міжнародної операції відзначило вертолітників ЗСУ. Адже саме завдяки їм у Конго вдається втримувати відносну стабільність.

Як відомо, протистояння в Конго триває з 1994. Між собою воюють дві народності тутсі і хуту, які почергово приходять до влади і влаштовують геноцид своїм опонентам. Зараз при владі військові хуту, які контролюють і природні ресурси, зокрема, шахти з калтаном. Це є основним матеріалом для випуску смартфонів і інших гаджетів.

За 24 роки протистояння в Конго щонайменше 5 мільйонів цивільних загинуло. ООН ввела сюди миротворчу місію за 5 років після початку конфлікту.

Нагадаємо, Конго входить до десятки найнебезпечніших країн світу.