З Лондона до Холодного Яру переїхала онука письменника Горліса - Горського

14:38, 26.07.2018
З Лондона до Холодного Яру переїхала онука письменника Горліса - Горського

Ляля Лісовська переїхала на Черкащину, на батьківщину своїх предків (фото: Департамент культури та взаємозв'язків з громадськістю Черкаської ОДА / Facebook)

Ляля Лісовська, онука письменника Юрія Горліса - Горського, автора роману «Холодний Яр», переїхала жити у село Головківку Чигиринського району.

Про це повідомляє «Громадське телебачення: Черкаси».

Вона народилася в Америці, виросла у Лондоні, але купила у холодноярському селі кілька будинків і збирається відкрити там мистецький центр для молоді, проводити виставки, майстер-класи і тематичні табори.

Як розповідає сама Ляля Лісовська, її дідусь Юрій Горліс-Горський, який разом з її бабусею був вимушений втекти з України від переслідувань під час війни, був одним із перших, хто боровся з інформаційною війною в Україні за допомогою своєї книги «Холодний Яр», виданої у 1935 році. Тож її повернення в Україну є символічним.

«Мій дідусь казав, що не хотів залишати Україну. Дідусь не зміг, бо був убитий, але я змогла сюди повернутися. Це дуже символічно, тому що це повернення моєї родини до України, додому. Це мав би бути мій дім, я мала тут народитися», – говорить онука Горліса - Горського.

З 2010 року, після свого першого приїзду в Україну, пані Ляля веде відеощоденник про Україну «Як бути справжнім українцем». Вона каже, що цей арт-проект триватиме стільки, скільки потрібно буде, аби зрозуміти, як це – бути українкою.

Також вони разом з матір’ю – Ларисою Лісовською – закінчують перекладати «Холодний Яр» англійською, а ще видають вже шосту збірку віршів Юрія Горліса-Горського, які він написав у в’язниці.