Москалькова поскаржилася на відсутність розуміння з боку України

16:32, 25.07.2018
Москалькова поскаржилася на відсутність розуміння з боку України

Москалькова: Під час нашої першої поїздки ми не побачили розуміння з боку України. Фото facebook.com/Moscalkova.Tatiana

Уповноважена із прав людини в Росії Тетяна Москалькова не планує уточнювати список російських ув'язнених, яких хотіла б відвідати в Україні, і чекає, коли їй нададуть таку можливість.
 
Про це вона повідомила журналістам на форумі в Росії, передає "Інтерфакс-Україна".
 
"Не можна говорити про уточнення списків, коли за старим списком мені не надана можливість відвідати жодного громадянина Росії, так само як і російському консулу було відмовлено у відвідуванні в Києві Одинцова. Під час нашої першої поїздки ми не побачили розуміння з боку України. Чекаємо, коли нам буде надана така можливість відвідати хоча б одного громадянина Росії", - заявила Москалькова.
 
За її словами, більшість громадян у направленому нею списку з 34 в'язнів мають два громадянства - російське й українське.
 
"Це особливість ситуації, що вимагає домовленості між сторонами стосовно статусу цих людей, наданні їм консульської допомоги та вирішенні питання щодо їх відвідування не консульськими органами, зокрема уповноваженим", - зазначила Москалькова.
 
За її словами, інший список із 51 людини до України спрямувало міністерство закордонних справ Росії, і Україна теж надіслала свій список "на 50 з гаком людей".
 
"Я готова керуватися будь-яким списком, який зустріне розуміння з боку України", - стверджує уповноважений.
 
Раніше уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова отримала список, утримуваних в Україні осіб, з якими хоче зустрітися омбудсмен  РФ Тетяна Москалькова. "Тільки 13 людей з цього списку мають громадянство Росії, а дехто з них відмовився від зустрічі з Москальковою", - розповіла Денісова.
 
Український омбудсмен пише, що Україна вимагає, щоб росіяни відкоригували список, а також нагадала, що Москалькова вже відвідала 7 моряків.
 
Зазначимо, українській омбудсвумен Людмилі Денісовій нахабно відмовили у зустрічах із Олегом Сенцовим Станіславом Клихом, Романом Сущенком попри обіцянки Володимира Путіна.