Людмила Денісова просить ЄС, ООН і ОБСЄ натиснути на Росію в питанні політв'язнів

17:05, 29.06.2018
Людмила Денісова просить ЄС, ООН і ОБСЄ натиснути на Росію в питанні політв'язнів

Людмила Денісова зараз перебуває у Росії. Фото inforesist.org

Уповноважений з прав людини в Україні Людмила Денісова проінформує міжнародні організації про порушення Росією міжнародних конвенцій, її мандату як омбудсмена та домовленостей президентів через недопуск до українських політв'язнів у Росії.
 
Про це вона заявила на прес-конференції в Москві у п'ятницю.
 
"Я проінформую послів країн "нормандського формату", Європейського Союзу та США щодо порушення Росією міжнародних конвенцій, мого мандату як омбудсмена, домовленостей президентів… Також я донесу цю інформацію до відповідних місій ООН і ОБСЄ", - сказала Денісова.
 
Вона додала, що найближчим часом відвідає Страсбург і поінформує комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович про недопуск до українських заручників.
 
"Я закликатиму її відвідати українців в тюрмах Російської Федерації", - зазначила омбудсмен.
 
Денісова закликала міжнародну спільноту тиснути на Росію з метою звільнення українських політв'язнів.
 
Вона констатувала невиконання Росією гарантій президента Володимира Путіна про безперешкодний доступ омбудсмена до українських політв'язнів.
 
"Я констатую, що Росія порушує міжнародні конвенції з прав людини та власне законодавство, блокуючи доступ омбудсмена і консулів до політв'язнів", - додала вона.
 
Денісова також зазначила, що Україна висловлює "глибоке розчарування і занепокоєння тим, що гуманітарна місія омбудсменів, які мали відвідати громадян в Україні та РФ була заполітизована і заблокована саме Росією".
 
Вона також вважає, що Росія приховує справжній стан здоров'я утримуваних українців.
 
"До жодного з них немає доступу незалежних гуманітарних організацій а також міжнародного комітету Червоного Хреста. Ми не знаємо правди про їх здоров'я", - сказала Денісова.
 
Вона додала, що зверталася до російського офісу Міжнародного комітету Червоного хреста з проханням відвідати українських ув'язнених і висловила розчарування, що їй не вдалося зустрітися з керівником офісу.
 
"Від Росії ми очікуємо відповіді на пропозицію розблокувати процес звільнення заручників і політв‘язнів. Це можна зробити дуже швидко, була б на це політична воля", - підкреслила омбудсмен.
 
Нагадаємо, вранці 28 червня уповноважена ВР з прав людини Людмила Денисова повідомила, що їде в Лабитнангі (Росія), щоб зустрітися з Сенцовим.
 
Однак в офісі омбудсмена Росії Тетяни Москалькової заявили, що Москалькова планує відвідати Сенцова, але без Денісової. Кортеж Москалькової заїхав на територію колонії повз Денісову, яка очікувала біля входу. 
 
Згодом Москалькова заявила, що стан Сенцова в цілому задовільний, але у зв'язку з його голодуванням залишаються побоювання.