Експерти довели присутність вибухівки на літаку Качинського під Смоленськом

12:12, 29.06.2018
Експерти довели присутність вибухівки на літаку Качинського під Смоленськом

Фото КП

Польська комісія з розслідування катастрофи Ту-154 під Смоленськом (Росія), під час якої загинуло керівництво країни, в тому числі і президент республіки Лех Качиньський, заявила про виявлення хімічних сполук і слідів вибухівки на 107 фрагментах літака. Про це повідомляє "Польське радіо" з посиланням на матеріали Gazeta Polska.
 
"Докази свідчать, що залишки вибухових речовин були, щонайменше, на 107 елементах літака, перш за все на металевих частинах крісел", - йдеться в повідомленні.
 
Крім того, гексоген, тетранітропентаерітріт і динітротолуол були виявлені також на фрагментах килимового покриття і заслінок.
 
Ці аналізи - результат офіційних досліджень Центральної криміналістичної лабораторії поліції в 2012 і 2013 роках, описаних в різних томах документів розслідування. Крім того, ці дослідження збігаються з результатами експериментів, які описані в технічному рапорті підкомісії під керівництвом Антоні Мацеревича.
 
"Експерти довели, що на вибух в лівій частині крила вказують пошкодження на крилі і осколках і інші докази. Підкомісія встановила, що головною причиною руйнування Ту-154М за мить до приземлення був вибух баластного бака. Доказом вибуху також є специфічні пошкодження тіл: повне розчленовування кількох жертв і те, що останки були розкидані по всій території, де впали уламки літака, а також численні і великі опікові поранення жертв, знайдених далеко від зони вогню, якою охоплено місце катастрофи, і то, що з кількох десятків тіл зірвало одяг", - пише видання.
 
Нагадаємо, раніше польська підкомісія Міністерства оборони з розслідування Смоленської катастрофи заявила, що сліди вибухівки виявлено на фрагментах корпусу Ту-154М, а також на тілі принаймні однієї жертви.