Пєсков не впевнений, що Олег Сенцов живий

14:07, 20.06.2018
Пєсков не впевнений, що Олег Сенцов живий

Пєсков навіть не знає, чи живий українець. Фото Rador

Спікер Кремля Дмитро Пєсков, який заявляв, що політв'язень Олег Сенцов повинен сам попросити президента Росії про помилування, навіть не знає, чи живий українець. Про це він сказав у відповіді на питання журналістів.
 
Журналісти поставили запитання, чи живий Сенцов, на що він відповів: "Я не отримував якусь інформацію про те, що у нього якісь проблеми зі здоров'ям, тому я взагалі не можу мати у своєму розпорядженні ось цією інформацією і не можу нічого сказати на цей рахунок".
 
Також він прокоментував заяву українського омбудсмена Людмили Денісової, що з Сенцовим не дають поговорити навіть по відеозв'язку.
 
"Не можу вам відповісти, чому відмовили в відеозв'язку. Тому що це потрібно отримувати інформацію у відповідних органах, у ФСВП, і Москалькова (омбудсмен Росії) повинна цією інформацією володіти. Він все-таки ув'язнений, і з кожним ув'язненим ось так встановлювати відеозв'язок неможливо", - сказав Пєсков.
 
Спікер Кремля пояснив, чому порушуються домовленості між президентами Порошенко і Путіним по політв'язнях.
 
"Йде верифікація списків. Крім того, наскільки нам відомо, омбудсмени, як вони будуть відвідувати: синхронно, несинхронно, одночасно. Якраз ось ці обговорення призводять до того, що час затягується. Були накладки з переміщенням, і через погодні умови українська колега не змогла вилетіти. Цей процес досить нелегкий, але робота щодо нього ведеться", - сказав Пєсков.
 
Нагадаємо, 18 червня омбудсмени України і Росії домовилися про одночасне відвідування Сенцова і Вишинського. Передбачалося, що Денисова і Москалькова в один і той же час зайдуть в тюрми на українській і російській територіях.
 
Проте 19 червня стало відомо, що Росія порушила домовленість. Денисова розповіла, що вже, здавалося б, все було готово для зустрічі з Сенцовим, але в останній момент їй знову відмовили в побаченні з українським політв'язням. 
 
Відзначимо, раніше російська правозахисниця Москалькова оскандалилася сумнівною заявою, нібито Олег Сенцов за час голодування набрав 2 кілограми.
 
 
Народна депутатка України та учасниця перемовин із звільнення заручників Ірина Геращенко стверджувала, що недопуск Денісової до Сенцова може бути через те, що політв’язню різко стало зле, його життя у небезпеці.
 
У той же час у Кремлі заявили, що незаконно засуджений в Росії Олег Сенцов не є "утримуваною особою" і відмовилися відповідати, чому до нього не пускають уповноваженого Верховної ради з прав людини Людмилу Денісову.
 
Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова, який голодує з 14 травня, у п'ятницю відвозили до реанімації. Зараз він перебуває у медчастині колонії, припиняти голодування не збирається.
 
Сенцов, затриманий в Криму у 2014 році та засуджений до 20 років, голодує з 14 травня.
 
Він висунув умову звільнити усіх українських політв'язнів, які перебувають на території Росії.
 
28 травня у Федеральній службі РФ з виконання покарань заявили, що Олег Сенцов нібито погодився на підтримувальну терапію.
 
2 червня двоюрідна сестра Сенцова Наталія Каплан повідомила, що йому щодня колють літр глюкози.
 
В Україні та світі пройшли акції на підтримку і за звільнення Сенцова й інших політичних в’язнів Кремля #SaveOlegSentsov.
 
Міністерство охорони здоров'я України закликало керівництво Росії допустити українських та міжнародних лікарів до українських політв’язнів.
 
Голодування Олега Сенцова підтримали Станіслав Клих, Олександр Кольченко, Олександр Шумаков. За 5 днів Олександр Кольченко припинив голодування, бо у нього критично знизилася вага: до 54 кілограм при зрості у понад 180 см. Також в окупованому Криму понад 80 днів тримає голодування Володимир Балух, який відмовляється виконувати рішення "суду" окупантів.
 
Матері Олега Сенцова й Олександра Кольченка звернулися до президента Петра Порошенка з проханням про якнайшвидше сприяння у звільненні синів.
 
В свою чергу 14 червня Європейський парламент ухвалив резолюцію з вимогою до влади Росії негайно та беззастережно звільнити Олега Сенцова і всіх інших незаконно затриманих в Росії і в Криму громадян України.