Генпрокуратура з березня чекає відповіді США про співпрацю у справі Манафорта

12:56, 16.06.2018

Із березня 2018 року Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури чекає від американського спецпрокурора Роберта Мюллера, який розслідує справи екс-керівника виборчого штабу президента США й політичного консультанта Януковича Пола Манафорта, відповіді на лист-прохання про співпрацю.


Про це сказав очільник цього департаменту Сергій Горбатюк, передає "Радіо Свобода".


"Якщо брати листування в рамках міжнародного співробітництва, то це зовсім незначний строк. Тому ми ще повторно не надсилали, але якщо не буде відповіді, то зробимо. Зазвичай на відповідь потрібно чотири-п’ять місяців, якщо швидко виконується запит. Навіть до півроку надходить відповідь", – сказав Горбатюк.


Україна і раніше зверталася до США із подібними проханнями. Представники ГПУ надіслали два запити і п’ять нагадувань щодо справ про розтрату коштів Міністерства юстиції України на американську юридичну фірму. ГПУ просила допитати представників цієї фірми, а також Манафорта. Відповіді на ці звернення не було.


Судячи з публічних заяв і матеріалів, які вже оприлюднила команда Мюллера, Сполучені Штати володіють документами, які були би корисні й українському слідству, додає очільник спецдепартаменту.


"Україні важливо мати до них доступ, ми зацікавлені у співпраці. Там йдеться саме про кошти колишніх високопосадовців, які надавались Манафорту. Відповідно, ми перевіряємо походження цих коштів, співпрацю на території України", – сказав Горбатюк.


Нагадаємо, Манафорту змінили запобіжний захід з домашнього арешту на тримання під вартою.