У Росії знищують архівні картки з даними про репресованих в’язнів ГУЛАГу

19:00, 08.06.2018
У Росії знищують архівні картки з даними про репресованих в’язнів ГУЛАГу

Завдяки таємним наказам Кремля документи про злочини комуністичного режиму можуть бути повністю знищені

Російські історики б’ють на сполох через знищення архівнихі облікових карткок з відомостями про репресованих у СРСР на підставі засекреченого міжвідомчого наказу від 2014 року.

Про це повідомляє російське видання Комерсантъ.

Директор Музею історії ГУЛАГу Роман Романов написав листа до радника президента Росії та голови Ради з питань прав людини Михайла Федотова, у якому і розповів про знищення даних про жертв репресій в часи комуністичної диктатури.

Роман Романов наголосив, що знищення карток призводить до повного видалення даних про знаходження засуджених в системі ГУЛАГу, що унеможливить вивчення історії репресивної машини таборів ГУЛАГу і отримання даних про жертв репресій.

Архівні картки складали на тих жертв комуністичного режиму, які змогли пережити знущання та багаторічні "покарання" у таборах. Їх особові справи знищувалися після звільнення. Тому картки - єдина можливість встановити дані про жертв репресій комуністичного режиму.

Справи тих, хто так і не зміг звільнитися із ГУЛАГу через смерть, залишалися на довічне зберігання.

Дослідники були шоковані, коли дізналися від російського Міністерства внутрішніх справ про знищення архівних облікових карток засуджених.

Зокрема, начальник інформаційного центру УМВС Росії у Магаданської області Михайло Серьогін зауважив, що є міжвідомчий наказ під грифом "для службового користування" від 12 лютого 2014 "Про затвердження настанови з ведення та використання централізованих оперативно-довідкових, криміналістичних та розшукових обліків, що формуються на базі органів внутрішніх справ РФ".

"Термін зберігання карток щодо засуджених - до досягнення ними (засудженими) 80-річного віку", - підсумував Михайло Серьогін.

Це нібито є підставою знищити документи, які проливають світло на справжні масштаби сталінських репресій.

Нагадаємо, найбільше даних про жертв сталінських репресій в Україні було зібрано в архіві СБУ. Документи після падіння Радянського Союзу поступово почали розсекречувати, що сприяло заповненню "білих плям" та встановленню фактів злочинів комуністичного режиму.