Молдова святкуватиме 100-річчя об'єднання з Румунією

11:02, 24.03.2018

Офіційна делегація представників парламенту і уряду Молдови візьме участь в урочистому засіданні парламенту Румунії, присвяченому 100-річчю входження Молдови (територія між Лозиною і Дністром) до складу румунської держави.

 

Делегацію очолить спікер парламенту Молдови Андріан Канду, урочистості заплановані у Бухаресті 27 березня.

 

«До складу делегації ввійдуть представники Демократичної партії, Європейської Народної партії та Ліберально-Демократичної партії», - зазначив на брифінгу у Кишиневі молдавський спікер.

 

За його словами, Ліберальна партія Молдови на чолі з Міхаєм Гімпу, що виступає за об'єднання з Румунією, з незрозумілих причин відмовилася їхати до Румунії.

 

Під час урочистого засідання Канду виступить з вітальною промовою перед депутатами обох палат румунського парламенту.

 

У парламентських урочистостях візьмуть участь президент Румунії Клаус Йоханніс, румунський прем'єр Віоріка Денчіле, а також представники Королівського дому Румунії на чолі з наслідною принцесою Маргаретою.

 

Згідно з історичними даними, 27 березня 1918 року депутати Державної ради (Сфатул Церій) Молдавської Демократичної Республіки одностайно проголосували за входження країни (територія між Лозиною і Дністром) до складу Румунії. Молдова перебувала у складі Румунії до 1940 року, коли після ультиматуму радянської влади румунська армія і жандармерія покинули територію між Лозиною і Дністром, а 2 серпня того ж року була утворена Молдавська РСР.

 

У серпні 1991 року депутати парламенту Молдови прийняли Декларацію про незалежність і про вихід зі складу СРСР.