Голова Товариства угорської культури Закарпаття звинуватив Україну в нападі на офіс організації

16:52, 01.03.2018
Голова Товариства угорської культури Закарпаття звинуватив Україну в нападі на офіс організації

Ласло Брензович різко змінив риторику щодо причин вибуху в будівлі спілки угорців (Kárpátalja.ma)

Ласло Брензович, голова Товариства угорської культури Закарпаття, незважаючи на арешт громадян Польщі, причетних до підпалу офісу організації в Ужгороді, заявив, що "теракт" у будівлі установи - наслідок антиугорської кампанії в українських ЗМІ.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву Ласло Брензовича угорським ЗМІ.

"Це був не підпал, а терористичний акт. Якби хтось був у приміщенні, наприклад, охоронець, якого ми хотіли найняти після минулих подій, його життя опинилося б під загрозою", - сказав ЛАсло Брензович.

За його словами, напади на будівлю товариства угорців – це нове явище для Закарпаття, де до тепер нічого подібного з офісами нацменшин не відбувалося.

На думку Ласло Брензовича, до нападу частково призвело те, що понад рік в українських ЗМІ триває антиугорська кампанія. З іншого боку, за його словами, українська влада дозволила зміцнити позиції екстремістів, що вилилось у їхніх незаконних діях проти угорців Закарпаття.

Лідер угорської меншини подякував уряду Угорщини за рішучі дії після підриву. Він сказав, що "Орбан та його уряд завжди брали на себе відповідальність за долю угорців за кордоном".

При цьому відразу після нападу заступник Брензовича Йосип Борто висловив переконання, що за підривом не можуть стояти українці. Таким чином представники угорської меншини радикально змінили думку стосовно винуватців нападу.

Нагадаємо, в Ужгороді в ніч на 27 лютого невстановлена особа підклала вибухівку біля приміщення Товариства угорської культури Закарпаття в Ужгороді. В результаті вибуху та пожежі після нього постраждало приміщення та майно організації. До цього, 4 лютого в приміщення організації кинули пляшку із запалювальною сумішшю. За підозрою в підпалі в Польщі арештували трьох громадян цієї країни: Адріана Марглевського, Томаша Шимков’яка та ще одного чоловіка, якого в пресі називають Міхал П.