Саакашвілі депортували за день до свідчення в суді у «справах Майдану»

12:31, 14.02.2018
Саакашвілі депортували за день до свідчення в суді у «справах Майдану»

Міхеіл Саакашвілі на сцені Євромайдану 8 грудня 2013 року (РИА Новости. Илья Питалев)

Міхеіл Саакашвілі був депортований з України за день до того, як він мав давати свідчення під час засідання Святошинського райсуду у справі "Вбивства людей 20 лютого 2014 року під час Євромайдану".

Під час суду заявили про відсутність свідка.

"Суд констатує, що дана сторона, якщо можна так назвати, даний учасник добросовісно забезпечив присутність на судовому засіданні ... лише зхисника, тобто адвоката. ... суд констатує, що будь-яких даних, які б свідчили про ухилення свідка від явки до суду судом не встановлено. ... відповідно до відкритих джерел у засобах масової інформації ... вчора була отримана інформація про перебування даного свідка за межами України", - сказав під час засідання суду Сергій Дячук.

Адвокат Міхеіла Саакашвілі повідомив, що екс-президент Грузії ходив на допити до Генеральної прокуратури у "справах розстрілу на Майдані".

Він запевнив, що міхеіл Саакашвілі планував з’явитися на засідання, але був, за словами адвоката, "незаконно депортований" із України та вийшов на зв’язок із Варшави.

Судове засідання продовжили, хоча адвокати обвинувачених вимагали перенести засідання до появи свідка.

Керівник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк заявив, що депортація міхеіла Саакашвілі зашкодила розгляду "справ про розстріли на Майдані".

"Ті, хто приймав таке рішення (про депортацію - ред.), не могли не знати про допит і мали врахувати це. Не знаю, що б сталося, якби почекали день-два", - цитує слова Сергія Горбатюка "Інтерфакс-Україна".

Міхеіл Саакашвілі викликався в суд через те, що він міг підтвердити або спростувати інформацію про "грузинських снайперів", які нібито стріляли по майданівцях у лютому 2014 року. Інформацію про "грузинських снайперів на Майдані" розтиражував італійський інтернет-портал Gli Occhi Della Guerra.

Нагадаємо, 12 лютого Міхеіла Саакашвілі депортували до Варшави.