Міхеіл Саакашвілі отримав 3 роки за ґратами у Грузії

11:22, 05.01.2018
Міхеіл Саакашвілі отримав 3 роки за ґратами у Грузії

Міхеіл Саакашвілі в Києві (фото із соцмереж)

У Грузії суд заочно відправив колишнього президента Міхеіла Саакашвілі до в’язниці на три роки через зловживання посадовими обов’язками.

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на грузинські ЗМІ.

"Суддя визнав Саакашвілі винним і засудив до позбавлення волі на 3 роки", - йдеться в повідомленні.

Саакашвілі судили по так званій "справі Сандро Гіргвліані" - справі про дострокове помилування на посаді президента Грузії чотирьох затриманих співробітників поліції, засуджених за вбивство співробітника банку Гіргвілані.

За даними слідства, Саакашвілі незаконно пообіцяв тодішньому керівнику Департаменту конституційної безпеки Даті Ахалая, що помилує засуджених за вбивство Сандро Гіргвліані. А потім вже в обхід Комісії з помилування помилував Геронтія Аланія, Міхеіла Бібілурідзе, Автанділа Апциаурі і Олександра Гачава, створивши правовий важіль для умовно-дострокового звільнення засуджених.

МІхеіл Саакашвілі відреагував на новини про рішення суду щодо його ув’язнення.




Як повідомляла "УМ", у липні 2017 року президент Петро Порошенко позбавив Міхеіла Саакашвілі українського громадянства. ПІсля цього грузинська міністерка юстиції Тея Цулукіані заявила в ефірі телекомпанії "Імеді", що Грузія направить до України документи для екстрадиції Міхеіла Саакашвілі на батьківщину.

У вересні Міхеіл Саакашвілі перетнув польсько-український кордон у пункті пропуску "Шегині" без відповідної реєстрації, але у супроводі депутатів Верховної Ради та прибічників, за результатами чого проти учасників "прориву Саакашвілі" відкрили адміністративні та кримінальні провадження.

З 17 жовтня у Києві біля будівлі Верховної Ради мітингувальники розгорнули наметове містечко, в якому разом із своїми прибічниками двічі ночував Міхеіл Саакашвілі.

5 грудня лідера "Руху нових сил" Міхеіла Саакашвілі Генеральний прокурор Юрій Луценко звинуватив у тому, що він брав гроші на акції протесту від Сергія Курченка, який переховується в Росії після того, як проти нього відкрили кримінальні справи за відмивання грошей в Україні. Звинувачення ґрунтуються на так званих "плівках Курченко-Саакашвілі", автентичність яких підтвердила українська експертиза.

Міхеіла Саакашвілі затримали, але суд не призначив обмежувальний запобіжний захід для політика, який вже отримав візу Нідерландів