У Сирії обстріляли авіабазу Росії: ушкоджено 7 літаків

10:20, 04.01.2018
У Сирії обстріляли авіабазу Росії: ушкоджено 7 літаків

Російські військові на сирійській авіабазі у Хмеймім.

Чотири фронтові бомбардувальники Су-24, два багатоцільові винищувачі Су-35С і один військово-транспортний літак Ан-72 були знищені внаслідок мінометного обстрілу російської авіабази Хмеймім у сирійській провінції Латакія ще 31 грудня 2017 року.

 

Про це пише російське видання "Комерсант", посилаючись на дипломатичні джерела.

 

За даними видання, бойовики "одного з терористичних угруповань" обстріляли російський військовий об'єкт в Сирії, внаслідок чого були фактично знищені чотири бомбардувальники Су-24, два винищувачі Су-35С, один транспортник Ан-72, а також склад боєприпасів, що здетонував після потрапляння мінометного снаряда.

 

Всього, за неофіційними даними, могли постраждати більше десяти військовослужбовців.

 

У Міноборони РФ спочатку лише офіційно підтвердили загибель двох льотчиків, що пілотували в той день російський вертоліт Мі-24. За версією Міноборони РФ, ніякого вогневого впливу на вертоліт не було - підвела сама техніка.

 

Цей інціедент вже називають одним з найсерйозніших за весь час проведення російської операції в Сирії.

 

"По-перше, всі втрати - як бойові, так і не бойові, носили під час кампанії одиничний характер, масового ураження російської техніки не фіксувалося. По-друге, до 31 грудня російські системи ППО не допустили жодного факту порушення зон безпеки баз в Тартусі і Хмеймімі. Однак в той день системи ППО не допомогли", - пише видання.

 

Згодом Міноборони РФ підтвердило обстріл російської бази у Сирії та загибель двох військових внаслідок цього.

 

"31 грудня 2017 року з настанням темного часу доби аеродром "Хмеймім" піддався раптовому мінометному обстрілу мобільної диверсійної групи бойовиків. У результаті обстрілу двоє військовослужбовців загинули", - йдеться в повідомленні.

 

Вказується, що "сирійськими органами безпеки проводяться заходи щодо пошуку і знищення причетних до атаки бойовиків, а також посилення режиму охорони прилеглої до авіабази території".

 

Також у відомстві назвали фейком повідомлення ЗМІ про нібито "фактичне знищення" бойовиками семи російських військових літаків на авіабазі Хмеймім: "Повідомлення "Коммерсанта" про нібито "фактичне знищення" семи російських військових літаків на авіабазі Хмеймім - фейк".

 

Утім, не повідомили чи зазнавали літаки ушкоджень внаслідок обстрілу або чи є кількість знищених літаків іншою, ніж вказали журналісти.

 

Російська авіагрупа в Сирії у боєготовності і продовжує виконувати всі завдання за призначенням у повному обсязі, лише додали у відомстві.