Ракетний крейсер «Україна» більше не потрібний ВМС

13:38, 22.12.2017
Ракетний крейсер «Україна» більше не потрібний ВМС

Ракетний крейсер "Україна" гниє у Миколаєві.

Кабмін має прийняти рішення про подальшу долю ракетного крейсера "Україна", який наразі знаходиться у Миколаєві. Адже Військово-Морським Силам України крейсер не потрібний.

 

Про це йдеться на сайті ДК "Укроборонпром" у п’ятницю.

 

"Військово-Морські Сили Збройних Сил України не потребують ракетного крейсера "Україна". Про це нас повідомило Міністерство оборони України в офіційному листі. Там підтвердили, що добудовувати крейсер для потреб ЗСУ недоцільно. Цим рішенням Міністерство фактично зняло питання необхідності утримання крейсера ДП "Миколаївський суднобудівний завод", - йдеться у повідомленні.

 

Також зазначається, що Кабінет міністрів має якнайшвидше ухвалити остаточне рішення. Якщо крейсер потрібен – Укроборонпром готовий добудувати судно, але для цього треба передбачити кошти в державному оборонному замовленні на 2018 рік.

 

Якщо ні – є два варіанти: або продавати недобудову, оскільки вона не відповідає воєнній доктрині, або передбачити на 2018 рік гроші на подальше утримання судна біля причальної стінки ДП "Миколаївський суднобудівний завод".

 

Раніше про недоцільність добудови ракетного крейсера говорили експерти. Так, за словами військового експерта Сергія Згурця, озброєння, під яке створювався цей крейсер, за роки простою системно застаріло.

 

Зазначимо, що з лютого 2015 року держава припинила відшкодувати витрати Миколаївському суднрбудівному заводу на утримання недобудованого крейсера. Відтак, на підприємстві виникли борги по зарплаті миколаївським суднобудівникам.