У Каталонії перемагають сепаратисти на виборах

08:01, 22.12.2017
У Каталонії перемагають сепаратисти на виборах

Прихильники сепаратистських партій Каталонії святкують перемогу на вулицях Барселони.

Більшість місць у парламенті Каталонії отримають представники сепаратистськи налаштованих партій автономії.

 

Про це повідомляють іспанські ЗМІ у п’ятницю.  

 

У виборах взяли участь як партії, що вимагають незалежності Каталонії від Іспанії, так і політсили, які віддають перевагу великій автономію для цієї провінції.

 

Після підрахунку понад 99% бюлетенів три партії, що виступають за незалежність, - "Разом за Каталонію" (JxCat), "Республіканські ліві Каталонії" (ERC) і "Народний союз" (CUP) - отримують в місцевому парламенті 70 місць зі 135, тобто можуть сформувати більшість.

 

Водночас, за результатами окремих партій лідерами є політсила "Громадяни" (Ciudadanos), яка виступає за те, щоб Каталонія залишилася в складі Іспанії. Вона набрала 25% голосів, що дає їй 36 мандатів.

 

Відправлений у відставку глава каталонського уряду Карлес Пучдемон вже назвав результати виборів перемогою сепаратистів, "яку ніхто не зможе заперечити", і заявив, що голосування "показує, що каталонці відвоювали право, щоб їх почули".

 

Виступаючи в Брюсселі, пан Пучдемон заявив, що "Каталонська Республіка" перемогла, а "іспанська держава зазнала поразки".

 

Представники Єврокомісії, у свою чергу, наголосили, що результати регіональних виборів ніяк не вплинуть на позицію ЄС і "каталонське питання" в Брюсселі, як і раніше, вважають внутрішньою справою Іспанії.

 

"Наша позиція по каталонському питанню добре відома й багаторазово проговорена на всіх рівнях. Вона не зміниться", - заявив агентству AFP прес-секретар Єврокомісії Александер Вінтерштейн.

 

"З приводу регіональних виборів у нас коментарів немає", - додав він.

 

Зазначимо, що ці регіональні вибори в Каталонії стали рекордними за явкою - на них проголосувало близько 80% жителів регіону

 

«Утім, результати виборів навряд чи вирішать політичну кризу в Каталонії. Зазвичай партія, що отримала найбільшу кількість голосів, формує уряд. В даному випадку йдеться саме про "Громадян", які хочуть зберегти Каталонію в складі Іспанії», - зазначає ВВС.

 

Однак сепаратистські налаштовані партії можуть вимагати права спробувати сформувати новий уряд провінції, адже разом вони набрали більшість голосів.

 

Загалом жодній партії не вдалося заручитися абсолютною більшістю голосів, а значить для формування регіонального уряду будуть потрібні тривалі переговори між усіма основними партіями.

 

Як повідомляла «УМ», сепаратисти, які займали більшість місць в місцевому уряді, оголосили незалежність Каталонії 27 жовтня - після проведеного у провінції референдуму.

 

Поліція Іспанії намагалася перешкодити проведенню референдуму, що призвело до зіткнень з прихильниками незалежності Каталонії.

 

Після введення в Каталонії прямого правління Мадрида сам Пучдемон і ще четверо каталонських політиків втекли до Бельгії. Уряд Іспанії звинувачує їх та інших членів тодішнього уряду Каталонії в організації заколоту.