З Росії видворили польського історика Генріха Глембоцького

07:50, 27.11.2017

Співробітники ФСБ Росії затримала польського історика Генріха Глембоцького, який проводив дослідження в російських архівах у Москві. Від науковця зажадали залишити країну протягом 24 годин.

 

Про це повідомляє Інститут національної пам'яті Польщі у неділю.

 

Затриманому зачитали рішення ФСБ від 21 листопада з вимогою покинути територію РФ протягом 24 годин. При цьому силовики не повідомили про причини такого рішення.

 

Глембоцький запевнив, що відмовився підписувати документ, який йому пред'явили співробітники ФСБ. Російська сторона поки не прокоментувала ситуацію.

 

Генріх Глембоцький - доктор наук, науковий співробітник Ягеллонського університету. У Росії він перебував з 14 листопада.  Вчений вивчав польсько-російські відносини в 19-20 ст., яким присвятив низку наукових праць.

 

Також, на запрошення Польського інституту в Санкт-Петербурзі 22-23 листопада в офісі "Меморіалу" Глембоцький прочитав дві лекції присвячені річниці "Польської операції НКВД" 1937-1938 рр.

 

Рішення Федеральної служби безпеки означає блокування доступу до архівів в Росії, необхідних для продовження досліджень, котрими Глембоцький займається чверть століття.