У Вінниці студенти розробили легкий тактичний автомобіль для українського війська

16:35, 17.11.2017
У Вінниці студенти розробили легкий тактичний автомобіль для українського війська

Авто для українських військових (Вінницький національний технічний університет)

Легкий тактичний автомобіль розробили науковці та студенти Вінницького національного технічного університету у співпраці з фахівцями компанії «Техімпекс».

Про це повідомляє сайт Вінницького національного технічного університету.

«Такого типу автомобілів в Україні немає,–розповідає науковий керівник розробки і головний конструктор від університету, кандидат технічних наук, доцент кафедри галузевого машинобудування ВНТУ Андрій Слабкий. – Створювали ми ЛТА на базі волонтерських авто «Пегас» і «Пегас-2», які служать в підрозділі розвідки та спеціального призначення в АТО».

На створення нового авто пішло 6 місяців. У команді працювали кандидати технічних наук, доценти ВНТУ Олександр Манжілевський і Олександр Поліщук, студенти кафедри галузевого машинобудування, з яких найактивніші – Микола Бурдейний, Віталій Кудраш і Сергій Скальський.

Легкий тактичний автомобіль може застосовуватись для дозорно-розвідувальних дій, спеціальних операцій, вогневої підтримки підрозділів, логістики, евакуації поранених, коректування вогню, патрулювання, як командно-штабне авто.



Авто оснащується легким кузовом і має повну масу 1270 кг. При цьому машина укомплектована 2,0-літровим турбодизелем потужністю 240 к.с. та може розвивати швидкість до 130 км/год.
Привід – на задні колеса. Запас ходу – до 570 км. ЛТА може долати підйоми і узгір’я крутизною 45 градусів.

«Створити універсальний автомобіль, котрий би задовольняв потреби усіх видів військ, неможливо. Нині основне завдання військового авто — маневреність і швидкість, адже чим швидше ти їдеш, тим важче в тебе вцілити. Чому нема товстої броні, можна пояснити досить просто. Приміром, ніхто не навішує броні на винищувачі. Просто вони рухаються швидко і в них важко вцілити. Основне завдання — швидко реагувати на ситуацію та максимально малопомітно працювати в тилу ворога. Саме такі вимоги ми ставили до свого авто», — пояснює Андрій Слабкий.

Максимальна маневреність і мінімальна маса — саме така основна характеристика першого, створеного у ВНТУ легкого тактичного авто.



«Створити щось своє, українське і краще за зарубіжні аналоги — то дуже приємно. Зараз наше конструкторське студентське бюро набирає обертів. Думаю, у нас буде ще не один проект! Уже працюємо над новими моделями. Нині уже інші військові структури зацікавлені в модифікації цього автомобіля чітко під їхні задачі», – підсумовує Андрій Слабкий.