В Україні стануть доступними російські телеканали завдяки кодуванню

17:35, 30.10.2017
В Україні стануть доступними російські телеканали завдяки кодуванню

Сергій Костинський (ліворуч) попереджає про ризики кодування супутника.

Кодування супутникового сигналу, про яке домовились представники найбільших українських медіагруп - Inter Media Group, StarLightMedia, «Україна» та «1+1», призведе до того, що українцям будуть доступні переважно російські телеканали вже навесні 2018 року.

 

Окрім того, заплановане кодування фактично закриє для жителів Криму та ОРДЛО доступ до українського телебачення.

 

Про це написав член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський у Facebook  в понеділок.

 

«З точки зору довгострокової стратегії розвитку телеіндустрії, кодування супутникового сигналу, загалом, є позитивним кроком, який стане імпульсом для додаткової капіталізації телеіндустрії, розвитку мереж провайдерів програмної послуги (кабельних мереж), IPTV/OTT, боротьби з піратством та безліцензійною діяльністю, виведення з практики телеперегляду на супутнику російських телеканалів. З середньо- та короткострокової стратегії, в умовах фактичної війни та боротьби за повернення окупованих/непідконтрольних територій маємо наступні ризики. Російські телеканали на супутнику не закодовані. Тобто кодування більшості українських телеканалів призведе до того, що українцям будуть доступні здебільшого російські телеканали, сигнал яких розповсюджується вільно», - зазначив пан Костинський.

 

Масштаб ризику, за його словами, є значним, адже супутникове телебачення дивиться близько третини українських сімей.

 

«Щоб нівелювати цей ризик, українці мають купувати тюнери та підписуватися на платних супутникових провайдерів, таких як Viasat та Xtra TV, або підключатися до кабельних мереж (мереж провайдерів програмної послуги, інтернет-провайдерів), якщо такі наявні в їхніх містечках, селах та селищах», - уточнив член Нацради.

 

Він акцентує, що без більшості українських телеканалів на супутнику на певний час залишаться українські села, прикордоння, а також окупований Крим і тимчасово непідконтрольні райони Донецької і Луганської областей.

 

«Українське прикордоння досить погано охоплене ефірним цифровим та аналоговим українським телебаченням. В ефірі вздовж прикордоння доступний, як правило, легальний сигнал російських, білоруських та інших іноземних телеканалів. Українське телебачення можливо дивитися, як правило, через супутник. Крім того, щоб якісно охопити прикордоння ефірним цифровим сигналом українських телеканалів, потрібно будувати десятки нових телевеж, отримувати згоду провайдера "Зеонбуд" на придбання та встановлення на цих вежах нового обладнання, а також отримувати згоду телеканалів платити за можливість мовлення у великій кількості прикордонних районів, в яких населення проживає дисперсно, в невеликих містечках та селах. Сьогодні і завтра супутникове телебачення - це єдина технологія розповсюдження телевізійного сигналу, яка охоплює всі окуповані території, все прикордоння, всю країну. Через супутник мешканцям окупованих територій доступні практично всі українські телеканали», - пояснює Костинський.

 

Член Нацради зазначає, що ефірне телевізійне мовлення - цифрове або аналогове - є локальним: «За умови блокування мовлення українських телеканалів в інтернет-мережах в ОРДЛО та Криму, єдиною технологією доставки сигналу на всі окуповані території також залишається супутник. Кодування сигналу українських телеканалів фактично закриє для мешканців Криму та ОРДЛО доступ до українського телебачення».

 

Зазначимо, медіагрупи Inter Media Group, StarLightMedia, «Україна» та «1+1» загалом транслюють 23 телеканали: «Інтер», К1, К2, НТН, «Мега», «Піксель», Zoom, Enter-фільм, СТБ, ICTV, Новий, М1, М2, «Оце», «Україна», НЛО-TV, «Індиго TV», «1+1», ТЕТ, «2+2», «Плюсплюс», «Бігуді» та УНІАН-ТБ.