В Сирії загинуло понад 130 росіян з початку року

11:17, 28.10.2017
В Сирії загинуло понад 130 росіян з початку року

Довідка, видана рідним загиблого в Сирії Сергія Піддубного (Марія Цвєткова / Reuters)

У Сирії з початку 2017 року в результаті бойових дій загинув 131 громадянин Росії, при чому більшість із цих жертв влада офіційно не визнає, бо загиблі - із приватних військових компаній.

Висновки зробило інформагенство Reuters з посиланням на документ, виданий рідним одного із загиблих, на якому значиться № 131.

Згідно довідки про смерть, виданої родичам Сергія Піддубного, який 28 вересня він загинув у місті Тіас (сирійська провінція Хомс).

На ній є номер 131, також зазначено, що причина смерті – "обвуглювання тіла". Довідка видана російським консульством в Сирії, а не Міноборони РФ.

Про те, яким чином відбулося "обвуглювання тіла" в документі не зазначено.

Номер довідки дає підстави іноземним журналістам стверджувати, що таких довідок з початку року іншим особам видано 130 штук, адже за нормами російського Мін'юсту свідоцтва про смерть нумеруються послідовно, починаючи з початку року.

За свідченнями родичів, друзів загиблих і деяких чиновників, подібні довідки від консульств отримують не кадрові військові, а найманці приватних військових компаній.

При цьому загиблих може бути більше, адже за нормами російських законів, довідки про смерть кадрових військових оформляють у Міноборони РФ.

Раніше Міністерство оборони Росії підтвердило смерть лише 34 людей за два роки військової кампанії в Сирії. 16 з них, за даними Міноборони, загинули в 2017 році.

Як повідомляла "УМ", в Сирії загинули генерал Валерій Асапов та полковник Валерій Федянін, які керували захопленням Донбасу.

Терористи ІДІЛ опублікували відео із двома захопленими в полон росіянами, це - Григорій Сурканов та Роман Заболотний. Як стало відомо пізніше, Роман Заболотний, очевидно, загинув. Про страту Романа Заболотного повідомив його брат та заявив, що загиблий був у приватній військовій компанії "Вагнер".