В Ломбардії та Венето проходять референдуми за розширення автономії

15:02, 22.10.2017
В Ломбардії та Венето проходять референдуми за розширення автономії

Референдум в Італії: в регіонах хочуть розширити повноваження в питаннях безпеки, міграції, освіти та навколишнього середовища (IlSole24ORE‏ / Twitter)

У північних регіонах Італії, Ломбардії та Венето (Венеції) у неділю, 22 жовтня, відбувається референдуми про розширення автономії, дозвіл на які надав конституційний суд країни.

Північні регіони Італії Ломбардія та Венето - одні з найбагатших в країні. Питання про незалежність регіонів від Італії наразі не розглядається. Влада обидвох регіонів визнала анексію Криму та вважає його частиною Росії.

Про це повідомляє "Громадське".

Референдуми проводяться в рамках закону, адже будь-якому регіону Італії дозволено виносити подібні питання відповідно до конституції.

У Ломбардії не потрібно кворуму, тобто вважатиметься, що референдум відбувся, не зважаючи на кількість виборців на дільницях.

Референдум у Венето передбачає кворум у 50% плюс один виборець з тих, хто має право голосу.

Жоден з регіонів не звертається до виборців з проханням розглянути питання незалежності від решти Італії.

Лідери регіонів хочуть більше повноважень для місцевої влади у таких сферах, як безпека, міграція, освіта та навколишнє середовище.

Передбачається, що обидва регіони проголосують за розширення.

Слід зазначити, що 18 травня 2016 року регіональна рада Венето — північно-східного регіону Італії з центром у Венеції — підтримала резолюцію щодо визнання Криму частиною РФ та з закликом до італійського уряду скасувати санкції проти Росії.

Аналогічну резолюцію 29 червня прийняла рада Лігурії, а у липні 2016 року її підтримала регіональна рада Ломбардії.

Нагадаємо, 1 жовтня в іспанській Каталонії пройшов невизнаний референдум, на якому 90% учасників проголосували за відділення найбагатшого регіону від іспанії. Влада Іспанії не визнає результатів голосування, а в день голосування в Барселоні в сутичках з поліцією постраждало понад 800 осіб, що спровокувало загальний страйк. Протистояння між урядом Іспанії та каталонською владою триває до цього часу, а лідерів Каталонії звинувачують в сепаратизмі.