В Каталонії поліція оточила парламент через ймовірне проголошення незалежності

22:05, 10.10.2017

В Каталонії поліція оточила парламент через ймовірне проголошення незалежності, яке голова уряду регіону Карлес Пучдемон може зробити в будь-який момент.

Про це повідомляє УНІАН.

У той же час Карлес Пучдемон наразі закликав налагодити діалог із урядом Іспанії, бо державні урядовці пригрозили відразу арештувати Пучдемона, якщо він оголосить незалежність Каталонії.

За його словами, в результаті референдуму, який пройшов 1 жовтня, автономія отримала мандат від народу, щоб стати незалежною державою.

"Мільйони жителів Каталонії вважають єдиним варіантом те, щоб Каталонія стала незалежною державою", - заявив Пучдемон.

Виступ було заплановано на 18:00 за місцевим часом, проте в останній момент було відкладено на годину у зв'язку з необхідністю додаткових консультацій.

На початку виступу Пучдемон заявив, що "не планує ніяких погроз або образ", а хоче "деескалації напруженості".

"Стало очевидним, що це вже не внутрішні проблеми. Ситуація в Каталонії в даний час є європейським питанням", - заявив він.

У Барселоні у вівторок були посилені заходи безпеки. Територія парламенту Каталонії і парк Цитаделі, в якому він знаходиться, повністю оточені каталонською поліцією.

Місцеві жителі прийшли до огорожі парку. Люди принесли каталонські естелади (прапори за незалежність), плакати з написом "демократія" і гвоздики.

Біля будівлі парламенту встановлено екран, де транслюється звернення Пучдемона. Уряд Іспанії, що стикнувся з найсерйознішою політичною кризою в країні після спроби військового перевороту 1981 року, попередив, що негайно відповість на будь-яку односторонню декларацію незалежності і вживе заходів "для відновлення закону і демократії".

Нагадаємо, 1 жовтня в Каталонії відбувся невизнаний референдум, на якому понад 2 мільйони каталонців проголосували за незалежність регіону від Іспанії.

В день референдуму відбулися сутички з поліцією, в результаті яких тільки тих, хто врешті звернувся за допомогою до медиків нарахували понад 800 осіб.

Через побиття мітингувальників в Каталонії 3 жовтня оголосили загальний страйк