У Каталонії проходить референдум за незалежність: влада Іспанії не визнає голосування

10:42, 01.10.2017
У Каталонії проходить референдум за незалежність: влада Іспанії не визнає голосування

Референдум в Каталонії зібрав тисячі людей (España - El País)

У Каталонії 1 жовтня відбувається референдум за незалежність від Іспанії. До дільниць для голосування за 4 години до відкриття вже вишикувалися черги, а поліція спробувала заблокувати місця для голосування.

Як повідомляє Reuters, перед дільницями в центрі каталонської столиці Барселоні зібралися сотні виборців, які чекають на їх відкриття, а також мають намір перешкодити поліції заблокувати їхню роботу. Незважаючи на дощ, люди продовжують приходити, зокрема, в районах Грасія, Рамблас і біля площі Каталонії.

При цьому 30 вересня поліція повідомила про те, що заблокувала 1300 з 2315 шкіл, призначених як виборчі дільниці для проведення референдуму.

В іспанському правоохоронному відомстві відзначають, що їм перешкоджали блокувати будівлі літні люди та діти.

За повідомленнями, активісти контролюють понад 160 місць для голосування.

Голосування має розпочатися о 9:00 за місцевим часом (10:00 за Києвом) та триватиме до 20:00. Каталонська влада передбачає, що у голосуванні візьмуть участь понад 5 мільйонів осіб.

При цьому Конституційний суд Іспанії наказав місцевій поліції запобігти відкриттю центрів, де планується провести голосування 1 жовтня.

Іспанська поліція взяла під контроль Центр телекомунікацій та інформаційних технологій каталонського уряду напередодні забороненого Іспанією референдуму про незалежність.

Як повідомляла "УМ", в Каталонії напередодні референдума поліція вилучила від 2,5 до 3 млн бюлетенів на складі в місті Ігуалада. Крім того, правоохоронці виявили і конфіскували понад 100 урн для голосування з логотипом футбольного клубу "Барселона". Пізніше стало відомо, що ці скриньки використовувалися під час виборів у 2015 році.

Також на шляху до Ігуалади були перехоплені і вилучені близько 6 мільйонів конвертів для референдуму.

Нагадаємо, парламент Каталонії проголосував за проведення референдуму про незалежність від Іспанії, який має відбутися 1 жовтня. Уряд Іспанії не визнає це рішення і всіляко протистоїть організації референдуму.