ООН і НАТО обурені запуском ракети з КНДР над Японією

09:54, 15.09.2017
ООН і НАТО обурені запуском ракети з КНДР над Японією

Про запуск ракети з території в районі Пхеньяну повідомило телебачення КНДР.

Сполучені Штати, Японія та Південна Корея запросили проведення екстрених консультацій Ради Безпеки ООН у зв'язку з черговим пуском балістичної ракети КНДР, яка полетіла над японською територією і впала в Тихий океан за 2 тис. км від мису Ерімо на острові Хоккайдо у п'ятницю.

 

Про це повідомляють світові ЗМІ з посиланням на джерела в штаб-квартирі Всесвітньої організації.

 

Так, екстрена зустріч членів РБ ООН може пройти в другій половині дня за місцевим часом 15 вересня.

 

У свою чергу, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг написав у Twitter, що черговий ракетний запуск балістичної ракети керівництвом Північної Кореї вимагає глобальної відповіді.

 

"Ракетний запуск КНДР є ще одним безрозсудним порушенням резолюцій ООН - значна загроза для міжнародної безпеки, що вимагає глобальної відповіді", - написав пан Столтенберг.

 

 

Уряди Південної Кореї і Японії зазначають, що КНДР випустила ракету над північною Японією. Ракета досягла висоти близько 770 км і пролетіла близько 3 700 км, стверджують південнокорейські військові. Зокрема, ракета пролетіла над островом Хоккайдо в Японії, а потім, ймовірно, опустилася в Тихому океані.

 

Відтак, прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив, що його країна "ніколи не терпітиме" подібні "небезпечні провокативні дії.

 

"Якщо КНДР і надалі йтиме таким шляхом, у неї немає майбутнього", - сказав пан Абе.

 

Державний секретар США Рекс Тіллерсон також засудив запуск і закликав до реакції Китай та Росію, головних економічних партнерів КНДР: "Китай та Росія мають висловити свою нетерпимість до цих безглуздих запусків і вжити прямих заходів".

 

Нагадаємо, 5 серпня Радбез ООН одноголосно прийняв резолюцію, яка посилює санкції проти Північної Кореї. Нові санкції фактично позбавлять Пхеньян однієї третини річного доходу від експорту, який складає $3 млрд на рік.

 

11 вересня Рада Безпеки ООН схвалила нові санкції відносно Північної Кореї, але в резолюцію не включили найжорсткіші заходи, пропоновані адміністрацією президента США.

 

Рішення про нові санкції було прийнято одноголосно у відповідь на шосте ядерне випробування, яке Пхеньян провів 3 вересня.